Suhih nema ništa protiv SNP-a u izvršnoj vlasti Podgorice

"Ako je to njegova želja da na nekoj drugoj strani nađe podršku, ima pravo da to i radi. Ali, podsjećam, mi smo koalicioni sporazum potpisali sa DPS-om, a ne sa Mugošom"
0 komentar(a)
suhih, Foto: Luka Zeković
suhih, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 11.03.2011. 16:33h

Ako je Miomir Mugoša „iz najboljih namjera” pozvao predstavnike SNP-a da participiraju u izvršnoj vlasti glavnog grada, šef odborničkog kluba SDP-a Đorđe Suhih protiv te ideje nema ništa protiv, smatrajući da ona samo može biti „dobar signal za demokratizaciju vlasti”.

Međutim, on ne isključuje mogućnost da je gradonačelnik to učinio iz “ličnih i pozicionih razloga”, na šta, opet “ima legitimno pravo”.

"Ako je to njegova želja da na nekoj drugoj strani nađe podršku, ima pravo da to i radi. Ali, podsjećam, mi smo koalicioni sporazum potpisali sa DPS-om, a ne sa Mugošom" poručio je Suhih.

Suhih ne isključuje mogućnost da je gradonačelnik to učinio iz “ličnih i pozicionih razloga”, na šta, opet “ima legitimno pravo”.

Bivši predsjednik gradske Skupštine naglašava da je SDP uvijek podržavao stav da su “zajednička razmišljanja svih partija u korist građana uvijek dobro došla”, te podsjeća da je SNP više puta predlagao konkretna rješenja i pokazivao volju za rješenja problema građana, što je konačno njihov zajednički cilj.

Guberinić: SNP je iskreni partner

Sa druge strane, odbornik Narodne stranke Slaviša Guberinić nije vidio razlog da se „javnim protokolarnim aktivnostima predsjednika SNP-a Srđana Milića, odnosno razgovoru sa predsjednicima crnogorskih opština, daje bilo kakva politička konotacija“.

Mugošin poziv da se predstavnicima opozicije ponudi učešće u izvršnoj vlasti, i članstvo u UO Javnih preduzeća, po Guberiniću zasnovan je na samo na Vujovićevom upornom zahtjevu da i predstavnici opozicije podijele odgovornost za njihov rad, što smatra potpuno legitimnim.

"Uostalom, Narodna stranka SNP doživljava kao svog iskrenog partnera, tako da aktivnosti njihovog predsjednika posmatramo kao unutrašnje pitanje SNP-a, kojem ne treba poseban komentar" kazao je Guberinić.

Iako Nova srpska demokratija “ne želi da kreira ničiju politiku”, jer vjeruje da “svako ima pravo da radi ono što misli da je za njega i najbolje”, šef tog kluba Goran Radonjić poručio je da su njima “trenutno mnogo preči neki drugi susreti”.

"Predsjednik SNP-a je očigledno na nekoj vrsti turneje, na kojima je nadam se, jedna od danas najvžanijih tema – popis. Takođe se nadam da ti razgovori imaju za cilj i da se na omogući i slobodno izjašnjavanje građana" prokomentarisao je kratko Radonjić.

Predsjednik SNP-a je očigledno na nekoj vrsti turneje, na kojima je nadam se, jedna od danas najvžanijih tema – popis

I dok Mugoša obećava, a ne čini ništa da i opozicioni odbornici sjednu u fotelje upravnih odbora gradskih preduzeća i ustanova, “Vijesti” saznaju da su i pojedini odbornici vladajuće partije nedavno negodovali jer im nije omogućeno da učestvuju u radu upravnih odbora, a što su, kako tvrde, dokazali da zaslužuju.

Vujović: Da dobijemo šta nas pripada

Šef odborničkog kluba SNP-a Vladimir Vujović poručio je da Socijalistička narodna partija „ne traži ni manje ni više” od onoga što im pripada na osnovu izbornog rezultata ostvarenog na majskim lokalnim izborima.

"Na osnovu izbornog rezultata, zastupljeni smo sa deset odbornika u gradskoj Skupštini i sa odgovarajućim brojem odbornika u njenim radnim tijelima. Opozicija, a time ni SNP nema ni jednog predstavnika u upravnim odborima javnih preduzeća i to nije samo na štetu opozicije već drastičnije od toga na štetu demokratije, transparentnog i zakonitog rada" kazao je Vujović.

On smatra da su naknade za rad članova jedan od uzroka dogogodišnjeg ignorisanja gradske vlasti da opozicioni odbornici ne učestvuju u radu javnih preduzeća i ustanova, a koje su rezervisane samo za kadrove DPS-SDP koalicije, koji su najčešće bez traženih kvalifikacija i potrebnih sposobnosti.

Drugo, kako ističe, to je način da se obezbijedi tajnovitost u radu i na taj način omoguće brojne nezakonitosti i zloupotrebe, kako u radu, tako i u pripremi izvještaja o radu koje usvaja i razmatra Skupština.

"Naše zalaganje za principijelan i zakonit rad doživljavaju kao smetnju, tako da istrajavaju u zatvaranju „u sopstvene redove“ "poručio je Vujović. Podsjećajući da je gradonačelnik i javno obećao da će omogućiti da to svoje pravo i ostvare, Vujović napominje da ga nije ni ispunio prilikom nedavnog imenovanja članova UO društava sa ograničenom odgovornošću.

"Ističem da to nije volja gradonačelnika, već klasična zloupotreba vlasti "kazao je Vujović, tvrdeći da „na kraju SNP ne namjerava da učestvuje u izvršnoj vlasti, koju, na žalost na štetu građana Podgorice neuspješno i nesložno vrši koalicija DPS-SDP“.

Bonus video: