NOVA: Reakcija Vlade na srpsku Strategiju je glupost

Danilović je kazao da je Strategija srpske Vlade ustavna obaveza Srbije i "uopšte ne predviđa rušenje bilo kojeg pravnog poretka u regionu".
0 komentar(a)
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Goran Danilović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.03.2011. 11:48h

Dok su u Novoj srpskoj demokratiji reakciju Vlade na srpsku Strategiju okarakterisali kao glupost, SNP smatra da je ona uslijedila zbog predstojećeg popisa stanovništva.

"U najkraćem bih mogao da kažem da je to glupost. Ako je crnogorsko priznanje samoproglašene kosovske nezavisnosti unutrašnji nacionalni interes Crne Gore, onda je valjda jasno da je zaštita srpskog nacionalnog interesa u regionu bez imalo dvosmislenosti i zle namjere zaista nacionalno važno pitanje za državu Srbiju", kazao je "Vijestima" zamjenik predsjendika Nove Goran Danilović.

On je pozvao Vladu Crne Gore da se "mane ćoravog posla" i da ne diže tenzije. Strategija srpske Vlade je, istakao je on, ustavna obaveza Srbije i "uopšte ne predviđa rušenje bilo kojeg pravnog poretka u regionu".

"Ako su oni imali interes da se miješaju u unutrašnje stvari Srbije, neka dopuste da Srbija ima svoj nacionalni interes da brani prava Srba, ma gdje oni živjeli. To je mnogo, mnogo pristojnije od onoga što je radila minula Vlada gospodina Đukanovića. Ovo je samo jedan korektan odnos prema Srbima, ma gdje oni živjeli", istakao je Danilović.

SNP: Pritisak uoči popisa stanovništva

I njegov kolega iz SNP-a Vasilije Lalošević kaže da u Strategiji Srbije nema loših namjera ili nečega što bi moglo da ima negativne posljedice po Crnu Gora.

"Ključno u cijeloj priči je da se samo u Crnoj Gori diže hajka na Vladu Srbije i vrši određeni pritisak uoči popisa na Srbe u Crnoj Gori", rekao je Lalošević "Vijestima".

On je istakao da nijesu reagovale vlasti ni u Hrvatskoj, BiH, Makedoniji, ali ni u članicama EU - Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji u kojima žive Srbi i na koje se Strategija takođe odnosi.

Bonus video: