DPS: Crnoj Gori treba 300 miliona eura investicija godišnje

Crnoj Gori ne trebaju strane investicije po svaku cijenu, a pogotovo ne svi investitori, rekao je posalnik SDP-a Damir Šehović.
66 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 19:38h

Zakon o stranim investicijama, dobio je zeleno svjetlo od predstavnika vlasti u republičkom parlamentu, ali i mnogo kritika od strane opozicije, prije svega da predlogom zakona nijesu „dovoljno dobro definisani podsticaji za ulaganja“.

Posebno glasni u kritikama bili su iz Nove. Za poslanika te stranke Radojicu Živkovića, predloženi zakon se najviše bavi definisanjem rada Agencije za promociju investicija (MIPA), evidencijom i zaštitom stranih investicija, a najmanje podsticajima za ulaganja.

"Novi zakon bi trebalo da definiše šta se tačno podrazumijeva pod podsticajima za strane ulagače, kao, na primjer, finansijske podsticaje za otvaranje novih radnih mjesta, a ne da se to naknadno utvrđuje uredbama", rekao je Živković.

Novi zakon bi trebalo da definiše šta se tačno podrazumijeva pod podsticajima za strane ulagače, kao, na primjer, finansijske podsticaje za otvaranje novih radnih mjesta, a ne da se to naknadno utvrđuje uredbama, rekao je poslanik Nove, Radojica Živković

Poslanik Nove spočitao je Vladi „da je MIPA i do sada postojala, ali da je radila, putovala i trošila novac na pogrešan način“.

"U njoj su bili ljudi koji bi se ponekad zanijeli, pa su umjesto stranih investitora donosili tuđe mobilne telefone. Pošli su u Njemačku da privuku strane investitore, a privukli su nešto drugo", pojasnio je Živković.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić kazao je na takvu opasku Živkovića, „da ne postoji ni optužba ni presuda kada je u pitanju ta afere, zbog čega o teme ne bi trebalo raspravljati“.

U PZP smatraju da su dobri odnosi sa zemljama regiona, posebno Srbijom, jedina šansa Crne Gore za privlačenje ozbiljnih stranih investicija.

"Državni interes mora imati prioritet. Moramo uhapsiti one koji su reketirali strane investitore i od njih uzimali proviziju", smatra poslanik PZP-a Nebojša Medojević.

Dok poslanik SNP-a Dragoslav Šćekić, smatra da je povoljan investicioni ambijent preduslov za privlačenje kvalitetnih investicija i prepoznatljivih investitora, “kakvi su neophodni Crnoj Gori”.

Za razliku od opozicije, u SDP-u smatraju da bi podsticaje za strane investitore trebalo definisati posebnim zakonom, kao što su to uradili naši susjedi.

"Crnoj Gori ne trebaju strane investicije po svaku cijenu, a pogotovo ne svi investitori", rekao je posalnik SDP-a Damir Šehović.

Poslanik SNP-a Aleksandar Damjanović zatražio je od vlasti da mu kažu „kako je moguće da je prošlo deset godina od usvajanja prethodnog Zakona o ulaganjima, da bi se uočili njegovi nedostaci“.

"Kako je moguće da u Crnu Goru svake godine na osnovu stranih investicija dođe 500 miliona eura, a da to građani ne osjete, kao i zbog čega su grinfild investicije manje od deset odsto", pitao je Damjanović.

Njegov stranački kolega Obrad Gojković kazao je da strani investitori, kao što su vlasnici Crnogorskog telekoma, Jugopetrola i Elektroprivrede profit ostvaruju zahvaljujući monopolskom položaju, dok druga grupa ulagača, poput vlasnika nikšićke Željezare, to rade kršenjem radničkih prava.

Poslanik DPS-a Zoran Jelić rekao je da će predloženi zakon stimulisati strane investitore da ulažu u Crnu Goru, kako bi se obezbijedila njena makroekonomska stabilnost.

"Za makroekonomsku stabilnost Crne Gore godišnje je neophodno obezbijediti 300 miliona eura stranih investicija, a u ovoj godini se očekuje priliv između 600 i 700 miliona eura", kazao je Jelić.

On je takođe podsjetio da je novim rješenjima predviđeno da Centralni registar Privrednog suda i Centralna depozitarna agencija, dostavljaju MIPA-i podatke o stranim investitorima i investicijama, kako bi se obezbijedila jedinstvena baza podataka.

Bonus video: