Iz Skupštine Srbije podrška Srbima uoči popisa u regionu

Skupštinski Odbor za odnose sa Srbima izvan Srbije preporučio je organizacijama srpskog naroda u zemljama regiona u kojima će biti održani popisi da budu angažovane i jedinstvene u popisivačkom procesu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.03.2011. 16:22h

"Pozivamo institucije Republike Srbije da u skladu sa Ustavnim i zakonskim obavezama, pripadnicima srpskog naroda pruže pomoć, kako bi popisi odrazili objektivnu brojnost pripadnika srpskog naroda u državama regiona", navodi se u saopštenju.

Odbor je izrazio očekivanje da će vlade i institucije zemalja u kojima se održavaju popisi omogućiti njihovo održavanje u skladu sa evropskim standardima, što podrazumijeva i mogućnost slobodnog izjašnjavanja o nacionalnoj i vjerskoj propadnosti i maternjem jeziku, bez diskriminacije i pritisaka bilo koje vrste.

Brojnost pripadnika jednog naroda u odredjenoj državi umnogome odredjuje nivo njegovih kolektivnih prava", navodi se u saopštenju

"Očekujemo da omoguće i srazmerno učešće pripadnika srpskog naroda u popisivačkim komisijama i drugim tijelima koja učestvuju u procesu i transparentnost popisa stanovništva u svim njegovim fazama, do objavljivanja konačnih rezultata", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su popisi od izuzetnog značaja za srpski narod u ovim državama, jer će od njihovih rezultata umnogome zavisiti njegov status u budućnosti.

“Popis nije samo istorijsko i kulturno, nego i suštinsko pitanje za opstanak Srba u zemljama regiona. Brojnost pripadnika jednog naroda u odredjenoj državi umnogome odredjuje nivo njegovih kolektivnih prava", navodi se u saopštenju.

Bonus video: