DPS odbio koncept NOVE za borbu protiv korupcije

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo nije podržao Predlog odluke o osnivanju nacionalnog ogranka parlamentaraca Crne Gore za borbu protiv korupcije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.03.2011. 15:19h

Za inicijativu Nove srpske demokratije (Nova) glasali su poslanici SDP-a i dijela opozicije, dok su članovi DPS-a glasali protiv.

Sjednici nije prisustvovao niko od članova SNP-a i Pokreta za promjene.

Miodrag Vuković (DPS) je ponovio da nije sporna ideja o osnivanju nacionalnog ogranka parlamentaraca za borbu protiv korupcije, ali je problematična forma u kojoj je inicijativa dostavljena.

Skupština se, kako je kazao, već obavezala da učestvuje u Globalnoj organizaciji parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC), ističući da zbog toga nema potrebe za osnivanjem novog radnog tijela u Skupštini.

„Mi treba da formiramo takozvanu parlamentarnu reprezentaciju sastavljenu od poslanika, jer je to naša obaveza. Da je Skupština mislila da tu grupu parlamentaraca formira kao odbor, napisala bi to u rezoluciji iz 2008. godine“, kazao je Vuković.

Danilović: neko voli putovanja

On je ponovio da bi, ukoliko se prihvati prijedlog Nove, bio formirano skupštinsko tijelo koje bi ulazilo u ingerencije ostalih odbora ali i državnih organa. Na njegovu opasku da je Skupštini dovoljna parlamentarna delegacija koja će učestvovati na regionalnim skupovima, predlagač Goran Danilović (Nova) upozorio je da bi Vuković volio da umjesto da se obračuna sa kriminalom formira još jednu grupu prijateljstva.

„Obaveza nam je da se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala, a ne da formiramo nove grupe prijateljstva. Razumijem da bi neko volio da putujemo po svijetu i pričamo o kriminalu, a da kod kuće ništa ne radimo-a to ne ide", kazao je Danilović.

Dokumentom koji je predložila Nova bilo je predviđeno je da su nadležni državni organi dužni da nacionalnom ogranku, na njegov zahtjev, dostave tražene podatke i informacije koje su od značaja za njegov rad.

Nacionalni ogranak bi mogao, kada to ocijeni potrebnim, neposredno preko svojih članova, izvršiti uvid u dokumenta i druge materijale. Inicijativom o osnivanju predviđeno je da Nacionalni ogranak bude stalno radno tijelo parlamenta.

Prema predlogu NOVE, Nacionalnim ogrankom naizmjenično, po šest mjeseci, predsjedavali bi po jedan poslanik iz parlamentarne većine i opozicije.

Bonus video: