Matica crnogorska: Strategija Vlade Srbije opasna

Strategija Vlade Srbije prema iseljeništvu, u dijelu koji se odnosi na Crnu Goru, predstavlja opasnu instrukciju za njenu destabilizaciju i zahtijeva odlučno reagovanje vlasti, ocijenila je danas Matica crnogorska (MC).
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.03.2011. 16:56h

Navodi se da je Strategija politička namjera sa ciljem da se pod maskom evropske identitetske retorike obnovi propali velikosrpski projekat, čiji bi prvi korak bio nacionalistička ustavna rekonstrukcija susjednih država.

Ocjenjuje se da Srbija, umjesto suočavanja sa poražavajućom prošlošću, ponovo nudi oživljavanje pogubnih hegemonističkih ideja i pokušava da spoji kosovski mit i svetosavlje sa evropskim građanskim pravima.

“Ona je odraz neprevladanih trauma i nesuočavanja sa prošlošću”, kaže se u reagovanju MC dostavljenom agenciji MINA.

Ističe se da Vlada Srbije ne naglašava da poštuje teritorijalni integritet država u okruženju, Ustav i zakone tih zemalja, njihovu kulturu, istoriju.

“Ne uvažava se činjenica da su Srbi, kao i drugi građani suverenih država, dužni da budu lojalni prema njima, da su se promijenile okolnosti u okruženju i nastale suverene države, da balkanske zemlje nastoje da stvore uslove za bolji život, civilizovan društveni dogovor novih generacija da žive u evropskoj civilizaciji, sa manje istorije, a više blagostanja i mira”, kaže se u saopštenju.

Ponovo su, kakose navodi, Srbi neravnopravni, ponovo srpski grobovi određuju srpsku teritoriju, ponovo podrška domovine. “Previše su živa i bolna sjećanja da takve poruke ne izazovu zebnju i odbojnost”, ocjenjuje MC.

Navodi se da pohod na Crnu Goru od sekularne Srbije u prvom ešalonu ima svještenstvo i monaštvo Srpske pravoslavne crkve (SPC), koje se

finansira iz državnog budžeta, a ima „duhovnu misiju u Crnoj Gori u funkciji očuvanja nacionalnog (srpskog) identiteta“.

“Na čemu počiva 'misija' SPC u Crnoj Gori, ako ne na negiranju crnogorskog jezika, crnogorske istorije, nacije, crkve, ignorisanju crnogorske države i Ustava Crne Gore”.

“U 21. vijeku se oslanjati na monaštvo, materijalno ga pomagati, štititi njegova 'prava' na otete manastire, crkve i zemljište, u najmanju ruku ne doprinosi porastu povjerenja u regionu i razvoju tolerantnih odnosa u multikonfesionalnoj Crnoj Gori”, kaže se u reagovanju MC.

Bonus video: