Duško Marković: Izmjena Ustava neće pomoći u borbi protiv kriminala

Marković je rekao da Evropa od Crne Gore očekuje da pokaže volju za promjenama. Te promjene, smatra on, neće donijeti puko donošenje zakona
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.03.2011. 14:41h

Bolji rezultati u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ne mogu se postići izmjenom Ustava i zakona, već je za to potrebana volja svih struktura zaduženih za tu borbu, ocjenio je ministar pravde Duško Marković.

On je kazao da se u Crnoj Gori mora formirati društveni ambijent u kojem, nakon što Tužilaštvo pokrene neki proces, javnost neće unaprijed optužiti osumnjičene ili izraziti sumnju u namjere Tužilaštva.

Komentarišući zahtjeve Evropske komisije za ispunjavanje sedam osnovih kriterijuma za određivanje datuma početka pregovora, Marković je rekao da Evropa od Crne Gore očekuje da pokaže volju za promjenama. Te promjene, smatra on, neće donijeti puko donošenje zakona.

“Nikakve deklaracije nam neće poboljšati sliku kada je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala i korupcije. Deklaracije po kojima mi treba da idemo po kućama i da hapsimo nas neće dovesti do napretka. Borba protiv kroupcije treba da bude profesionalni izazov za policajce, tužilaštvo i sudije, i ne smije nikoga da bude strah”, kazao je Marković tokom konsultativnog saslušanja u Odboru za politički sistem i pravosuđe.

On je kazao da će promjena Ustava biti neizbježna u osiguravanju nezavisnosti pravosuđa, ističući da će taj proces biti dugotrajan jer je više političko nego pravno pitanje. Podsjećajući da je za promjenu Ustava potrebno obezbjediti partlamentarni konsenzus, Marković je rekao da reforme treba početi izmjenama organizacionih zakona.

“Ne govorim da u ovom trenutku moramo ići na promjenu Ustava jer nam je za to potrebna dvotrećinska većina. Svjesni smo da tu podršku u parlamentu sada nemamo”, kazao je Marković.

Bonus video: