Strategija Srbije redizajn modela koji ne doprinosi dobrosusjedskim odnosima

Vlada Srbije usvojila je dokument u kojem se traži da Srbi budu označeni kao konstitutuvni narod u Crnoj Gori.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 16:13h

Strategija koju je usvojila Vlada Srbije, u kojoj se traži da Srbi budu označeni kao konstitutivni narod u Crnoj Gori, predstavlja redizajniranje starih, pogubnih, modela u rješavanju takozvanog srpskog pitanja u regionu, smatraju u Demokratskoj partiji socijalista (DPS).

Portparol DPS-a Rajko Kovačević kazao je da u aktivnostima jačanja veza bilo koje države sa svojom dijasporom nema ništa sporno.

"Prije bi se reklo da se radi o redizajniranju nekih starih, pogubnih, modela u rješavanju takozvanog srpskog pitanja u regionu", kazao je Kovačević.

"Ovo se, po onome što smo bili u prilici da pročitamo, ne bi moglo reći za način definisan dokumentom koji je usvojila srpska Vlada, Strategija odnosa sa Srbima u regionu", smatra on.

Kovačević je ocijenio da način na koji srpsko Ministarstvo za dijasporu iskazuje "inovativnost" u toj oblasti, nije pozitivan prilog unaprjeđenju materije kojom se bavi.

"Prije bi se reklo da se radi o redizajniranju nekih starih, pogubnih, modela u rješavanju takozvanog srpskog pitanja u regionu", kazao je on.

Time se, kako je naveo, čini loša usluga, ne samo srpskoj dijaspori, odnosno onim građanima koji sebe vide u toj kategoriji, već i Srbiji koja sebe želi da vidi u društvu demokratskih evropskih država.

"Srbi u Crnoj Gori su svoji na svome, slobodni i ravnopravni građani privrženi demokratskoj i građanskoj Crnoj Gori, koji zajedno sa svima ostalima rade na njenom razvoju, kao i na unaprjeđenju ljudskih prava i sloboda“, poručio je on.

SDP: Inicijativa ne doprinosi razvoju dobrosusjedskih odnosa

Strategija Srbije prema susjednim državama ne doprinosi razvijanju dobrosusjedskih odnosa, koje zvanični Beograd verbalno zagovara, smatraju u Socijaldemokratskoj partiji (SDP).

Vlada Srbije usvojila je dokument u kojem se traži da Srbi budu označeni kao konstitutuvni narod u Crnoj Gori.

U SDP navode da je paternalistički odnos koji Beograd pokazuje prema međunarodno priznatim državama na fonu iste politike koja je domininatna u toj zemlji zadnjih dvjesta godina.

Iz SDP-a navode da međunardna zajednica istaknutim političarima iz Beograda sudi za ratne zločine zbog tog „fokusiranja“.

Iz te stranke podsjećaju da je za razliku od Srbije koja je po Ustavu "država srpskog naroda" Crna Gora država svih njenih građana, bez obzira na njihovu nacionalnost.

"Da ne zaboravimo da pomenemo da ni u kom slučaju ne bi željeli da budemo u „fokusu pažnje“ zvaničnog Beograda na način na koji je to bila Bosna i Hercegovina, pogotovo početkom devedesetih kad smo vidjeli do čega dolazi kad je neka zemlja u „fokusu“ svojih susjeda kao što je bila BiH", navode u SDP-u.

U toj stranci navode da međunardna zajednica istaknutim političarima iz Beograda sudi za ratne zločine zbog tog „fokusiranja“.

"Razvijanju dobrosusjedskih odnosa, koje Srbija u verbalnoj ravni zagovara, ne doprinosi ova inicijativa Vlade Srbije za promjenu Ustava Crne Gore, odnosno odredbi kojim se ona definiše kao građanska država", kaže se u saopštenju.

Bonus video: