SNP: U strategiji Vlade Srbije nema ništa sporno

Strategija Vlade Srbije o očuvanju i jačanju odnosa matične države i Srba u regionu je dokument koji nema nikakvih loših namjera, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Radoman Gogić.
73 pregleda 0 komentar(a)
Radoman Gogić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Radoman Gogić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.03.2011. 14:37h

Strategija Vlade Srbije o očuvanju i jačanju odnosa matične države i Srba u regionu je dokument koji nema nikakvih loših namjera, ocijenio je potpredsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Radoman Gogić.

On smatra da u Strategiji nema ničeg što bi moglo da ima negativne posljedice po Crnu Goru.

“U tom dokumentu ne vidim ništa loše, niti Strategija Vlade Srbije, po mom mišljenju, predstavlja miješanje u unutrašnje stvari drugih država”, kazao je Gogić agenciji MINA.

On je naveo da bi i Crna Gora, u skladu sa demokratski prihvaćenim standardima, trebala da štiti interese svojih sunarodnika bez obzira gdje žive.

“Zašto se ne bi i država Crna Gora starala za sve one koji se izjašnjavaju kao Crnogorci, bez obzira gdje žive - na Kosovu, Makedoniji, u Albaniji ili bilo gdje drugo”, kazao je Gogić.

Prema njegovim riječima, Srbija za svoje sunarodnike u regionu ne traži ništa više od onoga što je ona priznala drugim nacionalnim zajednicama na svojoj teritoriji.

Vlada Srbije usvojila je dokument u kojem se traži da Srbi budu označeni kao konstitutivni narod u Crnoj Gori.

Gogić smatra da je Ustav Crne Gore neprecizan po tom pitanju, što izaziva dileme i polemike.

“Ustavom nije određeno da su Srbi u Crnoj Gori konstitutivni narod, ali istovremeno nijesu označeni ni kao nacionalna manjina,”, naveo je on.

Gogić je kazao da to što Strategija Vlade Srbije, nacionalne partije Srba u Crnoj Gori i sve demokratske stranke traže preciznije definisanje ustavno-pravnog položaja srpskog narod u Crnoj Gori ne treba tretirati kao lošu namjeru.

“Već da se ustavni položaj Srba u Crnoj Gori preciznije uredi, barem zakonom, ako je propušteno da se to uradi Ustavom”, rekao je on.

Potpredsjednik SNP je podsjetio da je za tu stranku Crna Gora matična država Srba u Crnoj Gori.

Gogić smatra da je potrebno da srpski jezik uživa stvarnu ustavnu zaštitu u Crnoj Gori, odnosno da treba omogućiti pravo školovanja i obrazovanja na srpskoj jeziku.

On je kazao da treba voditi i računa i o adekvatnoj nacionalnoj zastupljenosti prilikom zapošljavanja u državnim ustanovama i institucijama.

"Zašto narodu, koga prema prošlom popisu ima 32 odsto u Crnoj Gori, ne dozvoliti da, u skladu sa standardima i praksom demokratski uređenih država, proporcionalno učestvuje u svim nivoima vlasti, ne osporavajući prvo nacionalnim manjinama i etničkim grupama na pozitivnu diskriminaciju”, naveo je Gogić.

Bonus video: