Rasmusen: Rano je govoriti o datumu ulaska Crne Gore u NATO

Crna Gora je napravila jasan napredak u evroatlantskim integracijama, ali je još rano govoriti o datumu za članstvo u Alijansi, poručio je generalni sekretar NATO-a Anders Fog Rasmusen.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 11:31h

On je danas u Briselu razgovarao sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, u okviru njegove prve zvanične posjete.

Rasmusen je rekao da u Alijansi cijene napredak Crne Gore.

»Fokusirajte se na Akcioni plan za članstvo, pa ćemo vidjeti«, rekao je Rasmusen na konferenciji za novinare, javlja MINA.

On je zahvalio Crnoj Gori na doprinosu u misiji u Avganistanu.

Vjerujemo da civilni sektor može da odigra važnu ulogu u tom procesu, poručio je Lukšić

“Činjenica da je Crna Gora poslala vojnike u operaciju u Avganistanu je jasan znak posvećenosti evroatlanstkoj bezbjednosti i međunarodnoj stabilnosti”, ocijenio je Rasmusen i poručio crnogorskom narodu da je NATO garant mira i stabilnosti na Balkanu.

Kako je kazao, njegova misija je da sve zemlje Balkana budu dio Alijanse.

»Čvrsto vjerujem da je budućnost Crne Gore u evroatlantskim strukturama, Alijansi i Evropskoj uniji«, rekao je Rasmusen, dodajući da je potrebno shvatiti da je bezbjednost zajednički napor.

Lukšić je kazao da je posjetom namjeravao da pokaže da vanjska politika Vlade ostaje ista, a to je priključivanje Alijansi i Uniji.

»Vjerujem da smo pokazali u prošlim naporima, da naše namjere da učestvujemo u važnim aktivnostima Alijanse ukazuju da je Crna Gora spremna, zrela i odgovorna za ispunjavanje svih neophodnih zadataka koji se očekuju za buduće članstvo«, naveo je Lukšić.

On je rekao da dijeli Rasmusenovu viziju da je mjesto Crne Gore u NATO-u.

»Moramo da nastavimo sa zajedničkim naporom da prenesemo tu poruku narodu Crne Gore, što znači da ćemo nastaviti sa aktivnostima koje će pokazati prednosti koje Crna Gora može da ima od tih integracija«, naveo je Lukšić.

On je kazao da će uskoro proširiti komunikacionu strategiju na otvaranje NATO info centara u saradnji sa nevladinim organizacijama.

»Jer vjerujemo da civilni sektor može da odigra važnu ulogu u tom procesu«, poručio je Lukšić.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je mala zemlja, ali ima važnu ulogu u širenju zajedničkih vrijednosti.

Lukšić je rekao da će zajedničke aktivnosti pokazati da je Crna Gora moderna zemlja koja dijeli evropske vrijednosti.

Bonus video: