Janjić: Status Srba u Crnoj Gori je njeno unutrašnje pitanje

Vlada Srbije usvojila je Strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i Srba u regionu, u kojoj se traži da Srbi budu označeni kao konstitutuvni narod u Crnoj Gori.
0 komentar(a)
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Dušan Janjić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.03.2011. 12:19h

Status srpskog naroda u Crnoj Gori je njeno unutrašnje pitanje, i ono se jedino tu može rješavati, smatra politički analitičar iz Beograda, Dušan Janjić.Vlada Srbije usvojila je krajem januara Strategiju očuvanja i jačanja odnosa matične države i Srba u regionu, u kojoj se traži da Srbi budu označeni kao konstitutuvni narod u Crnoj Gori.

U izvornom tekstu tog dokumenta nema da se Vlada bori za to da Srbi u Crnoj Gori budu konstitutivan narod.

Janjić je agenciji MINA kazao da je učestvovao u izradi tog dokumenta, ali da se u njegovoj izvornoj verziji ne pominje da se Vlada Srbije zalaže da Srbi budu konstitutivni narod u Crnoj Gori.„U izvornom tekstu tog dokumenta nema da se Vlada bori za to da Srbi u Crnoj Gori budu konstitutivan narod. Konstatovano da problem njihovog statusa nije riješen, odnosno da je jedna od opcija koja se pominje konstitutivni narod. Možda su u Vladi poslije mijenjali taj dokument, ali ja nijesam imao uvida u to“, rekao je on.Prema njegovim riječima, koncept konstitutivnosti je sačuvan samo u Bosni, i to u dejtonskom aranžmanu, jer je to bio jedini način da se postigne neki balans i zaustavi rat. „A u Crnoj Gori niti je bilo rata, niti međunarodne konferencije“, dodao je Janjić.Prema njegovim riječima, to je u svakom slučaju unutrašnje pitanje Crne Gore.„To je unutrašnje pitanje Crne Gore, i ono se jedino tu može rješavati. To je stvar političke odluke koja, ako se postigne, mora biti verifikovana kroz Ustav“, zaključio je Janjić.

Bonus video: