Popis košta više od 3 miliona eura

Učestvovaće 3.696 redovnih i 188 rezervnih popisivača, odnosno 434 opštinska instruktora i 28 njihovih, eventualnih zamjena. Za ta mjesta prijavilo se oko 7.000 kandidata.
0 komentar(a)
Ažurirano: 03.03.2011. 11:21h

Popisivači će tokom obilaska crnogorskih domaćinstava dobijati po 70 centi za svaku uredno ispunjenu popisnicu, euro po popunjenom upitniku o stanu i licima, odnosno još po 50 centi za ispravano popunjen upitnik, čija se pitanja tiču samo stana.

U odluci o visini i rasporedu dijela sredstava popisnim komisijama za finansiranje pripreme, organizacije i sprovođenja popisa stanovništva, koju će uskoro usvojiti Vlada, piše da će popisivači prethodno dobiti po 45 eura, za uspješno završenu obuku kod instruktora.

”Popisivaču pripada i naknada… za korišćenje mobilnog telefona, u iznosu od pet eura, za izvršeni popis u otežanim uslovima zbog površine i konfiguracije terena u popisnom krugu, koji ima najviše 50 lica, u iznosu od 30 i za dežurstvo u sjedištu popisne komisije, u iznosu od 15 eura za dan”, navodi se u tekstu.

Popisivači će za ispravno popunjenu popisnicu dobiće po 13 centi, za ispravno popunjen upitnik koji sadrži podatke o stanu i licima 18, a za ispravno popunjen upitnik s podacima samo o stanu, sedam centi. Za korišćenje mobilnog telefona dobiće po 10 eura

U popisu, koji će se održati u prvoj polovini aprila, učestvovaće 3.696 redovnih i 188 rezervnih popisivača, odnosno 434 opštinska instruktora i 28 njihovih, eventualnih zamjena. Za ta mjesta prijavilo se oko 7.000 kandidata.

Prema istoj odluci, instruktori će, takođe, dobiti po 15 eura po danu za završenu trodnevnu obuku kod državnog instruktora i isto toliko novca za uspješno završenu instruktažu popisivača.

Za putne troškove na terenu za period popisa dobiće po 25 eura, za pregled i kontrolu popisnice i upitnika za stan i domaćinstvo po 13 centi. Za ispravno popunjenu popisnicu dobiće po 13 centi, ispravno popunjen upitnik koji sadrži podatke o stanu i licima 18, a za ispravno popunjen upitnik s podacima samo o stanu, sedam centi. Za korišćenje mobilnog telefona dobiće po 10 eura.

Najmanje srednja škola

Predsjednik popisne komisije za ukupan rad dobiće 645 eura, sa naknadom i za obuku, a član komisije za isti posao 500 eura. I njih sljeduje po 10 eura za mobilne telefone. Popisne komisije prema odluci dužne su da Zavodu za statistiku konačni izvještaj o utrošku sredstava dostave najkasnije do 10. maja.

Direktor Zavoda će u roku od osam dana od dana stupanja na snagu te odluke donijeti uputstvo o sadržaju i načinu vođenja evidencije o upotrebi sredstava namijenjenih popisnim komisijama i sačinjavanju konačnog obračuna utrošenih sredstava.

U obrazloženju se navodi da je ovogodišnjim budžetom obezbijeđeno nešto preko tri miliona eura za finansiranje te odluke.

Budući instruktori i popisivači, prema usvojenim kriterijumima moraju imati crnogorsko državljanstvo. Za prvu grupu neophodno je imati završen fakultet, a za drugu najmanje srednju školu.

Prema Zakonu svi su dužni da učestvuju i daju tačne odgovore na popisu. Ko to ne bude uradio, platiće od oko 30 do 1.100 eura novčane kazne. Isto važi i za popisivače koji se ogriješe o Zakon.

Bonus video: