Beograd kreće u akciju prema Crnoj Gori i Hrvatskoj

Republika Srbija trebalo bi da posle BiH stavi Crnu Goru u središte svoje spoljne i regionalne politike, piše u Strategiji Vlade Srbije
99 pregleda 0 komentar(a)
Boris Tadić, Foto: Vesko Belojević
Boris Tadić, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 02.03.2011. 20:40h

Vlada Srbija usvojila je dokument u kojem se traži da Srbi budu označeni kao konstitutivan narod u Crnoj Gori.

“Konstitutivnost bi trebalo da bude ponovo uspostavljena za srpski narod u Crnoj Gori”, piše u “Strategiji očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i matične države i Srba u regionu” koju je krajem 21. januara usvojio kabinet Mirka Cvetkovića.

U Strategiji se konstatuje da, sa izuzetkom Rumunije i djelimično BiH, u ostalih šest država regiona nijesu u potpunosti ispunjeni međunarodni standari zaštite prava srpskog naroda, a bi se to postiglo Srbija treba da uloži značajna diplomatska i finansijska sredstva. Osim Crne Gore, srpska Vlada će tražiti konstitutivnost i za Srbe u Hrvatskoj, po ugledu na BiH.

U odjeljku naslovljenom kao obećani standardi navodi se da je u Crnoj Gori srpskom narodu “uskraćena proporcionalna zastupljenost u ustanovama, prosvjetna, kulturna, ekonomska prava i kolektivni status”.

Dati državljanstvo svim pripadnicima srpskog naroda koji to žele

“Republika Srbija trebalo bi da poslije BiH stavi Crnu Goru u središte svoje spoljne i regionalne politike. Imajući u vidu viševjekovne istorijske i civilizacijske neraskidive veze između dvije države i naroda, važno je obezbijediti srpskom narodu ravnopravnost i pravednu zastupljenost u državnim ustanovama, državnoj upravi i lokalnoj samoupravi.

Neophodno je dati državljanstvo svim pripadnicima srpskog naroda koji to žele. Kontinutirana ulaganja u političku, ekonomsku i kulturnu emancipaciju i razvoj srpskog naroda od posebne su važnosti”, piše u dijelu naslovljenom kao specifičnu ciljevi, gdje je Vlada u Beogradu za svaku državu regiona posebno navela svoje želje.

Ministarstvo dijaspore koje vodi Srđan Srećković dalje je navelo da Srbija treba da kao cilj svog nastojanja postavi priznanje političke konstitutivnosti srpskom narodu u Crnoj Gori, što podrazumijeva činjenicu da do ispunjenja ovog važnog cilja srpski narod mora da uživa puna nacionalna prava.

“Posebno je neophodno sistemski urediti i garantovati stečeno pravo na školovanje na srpskom jeziku. Srpski jezik se ne vezuje samo za Srbe u Crnoj Gori, nego i za veliki broj Crnogoraca koji i dalje svoj jezik zovu tradicionalnim, srpskim imenom”, piše u Strategiji.

Finansiraće sveštenike i monahe

Ministarstvo vjera u Vladi Srbije trebalo bi da nastavi finansiranje i brigu o sveštenstvu i monaštvu radi njihove duhovne misije u funkciji očuvanja nacionalnog identiteta, pružanje pomoći vjerskim, kulturnim i obrazovnim usvanovama, izdavačkim projektima, radio i TV stanicama i obnovi i sanaciji sakralnih objekata (obnova sakralnog nasleđa srpskog naroda), piše u Strategiji srpske Vlade.

Dalje se navodi da Srbija daje podršku restituciji oduzete imovine građanima srpske nacionalnosti, srpskim udruženjima i institucijama (banke, štedionice, kulturno-prosvetna društva), kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Srbija, takođe, podržava obnovu sakralnog nasljeđa srpskog naroda i razvoj prosvjetne oblasti i Srpske pravoslavne crkve (bogoslovije, gimnazije, osnovne škole, obdaništa, itd.)

Bonus video: