Brisel će saslušati kako Lukšić misli da vodi državu

Razgovaraće se o poboljšanju pravnog okvira za izbore, jačanju pravne države, slobodi štampe, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poboljšanju javne administracije.
0 komentar(a)
van rompuj, Foto: Novinite.com
van rompuj, Foto: Novinite.com
Ažurirano: 02.03.2011. 15:58h

Od dopisnika “Vijesti” iz Brisela

Predsjednik Evropskog savjeta Herman Van Rompuj naglasiće sjutra tokom susreta sa premijerom Igorom Lukšićem svoju ličnu predanost tome da svaka zemlja zapadnog Balkana ima i ostvari svoju evropsku perspektivu.

U tom smislu, prilikom njihovog prvog susreta, predsjednik Van Rompuj saslušaće ideje crnogorskog premijera o tome kako namjerava da vodi državu i ohrabriće ga u nastavku reformi.

Za pretpostaviti je da će se većina njihovog razgovora voditi oko uslova koje je Evropska komisija postavila Podgorici kako bi napredovala u evropskim integracijama i dobila datum za početak pristupnih pregovora.

“To znači da će razgovarati o poboljšanju pravnog okvira za izbore, jačanju pravne države, slobodi štampe, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i poboljšanju javne administracije", rekao je “Vijestima” Dirk De Beker, portparol Hermana Van Rompuja.

Lukšić će se sastati i sa šefom Evropske komisije Žoze Manuel Barosom, s kojim će razgovarati o istim temama. Izostaće sastanak sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton zbog njenog hitnog puta u sjevernu Afriku.

Ne određujemo mi kalendar napredovanja nego zemlja kandidat

Međutim, očekuje se da će se u razgovorima sa visokim evropskim funkcionerima potegnuti i pitanje pregovora za Crnu Goru.

Nezvanične tendencije, koje niko neće potvrditi u Evropskoj komisiji, ali se o njima raspravlja, jeste da Crna Gora, Makedonija i Srbija krenu dalje u paketu

"Ne određujemo mi kalendar napredovanja nego zemlja kandidat", rekao je u srijedu, u jednoj izjavi o zapadnom Balkanu, komesar za prosirenje Štefan File.

Međutim, neki misle da bi, zbog spoljnih okolnosti, napredovanje Crne Gore moglo zavisiti od drugih zemalja regiona.

"Nezvanične tendencije, koje niko neće potvrditi u Evropskoj komisiji, ali se o njima raspravlja, jeste da Crna Gora, Makedonija i Srbija krenu dalje u paketu. Pravo kretanje naprijed je dobijanje pregovora. Ali, prije toga, Srbija bi trebalo da dobije kandidaturu, a Makedonija da riješi problem imena države", rekao je evropski diplomata u razgovoru za “Vijesti”.

Vjetar u leđa

On je dodao da je u tom cilju, godišnji Izvještaj o napretku, koji se obično objavljuje krajem oktobra ili početkom novembra, biće, najvjerovatnije, objavljen već u septembru.

“Naime, tako bi se i Srbiji i Makedoniji nastojalo dati vjetar u leđa i ohrabriti ih da riješe pitanja koja ih koče. Kod Srbije je to pitanje bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića i njihovog transfera u Hag", kazao je diplomata

U takvom, dobrom scenariju, do kraja tekuće godine, Srbija bi dobila kandidaturu i vrlo brzo nakon toga, pregovore.

Crna Gora će, kako se čini, pričekati na jednu od dvije zemlje, naprosto zato što je prvi korak u pregovorima skrining (skeniranje), odnosno poređenje domaćeg i evropskog zajedničkog zakodavstva. To je vrlo složena i vrlo skupa vježba koja se se uvijek sprovodi u paketu.

“Na dan kad zemlje obavljaju skrining (skeniranje) sve direkcije Evropske komisije su zauzete i radi se samo to. Na primjer, Hrvatska i Turska su zajedno radile skrining", rekao je jedan evropski diplomata, upoznat sa procedurom napretka balkanskih zemalja.

Bonus video: