Crkva doletjela po predanju. Svako drugo tumačenje je apsurdno!

U reagovanju MCP navodi se da je obnova hrama Svete Trojice na Rumiji, koga su Turci srušili 1571.godine, i imala i ima za cilj obnovu vjekovne tradicije zajedništva oko Rumijske svetinje i Krsta Svetog Jovana Vladimira.
63 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 13:48h

Obnova hrama Svete Trojice na Rumiji, ima za cilj obnovu vjekovne tradicije zajedništva oko Rumijske svetinje i Krsta Svetog Jovana Vladimira i svako drugačije tumačenje je zlonamjerno, apsurdno, saopšteno je danas iz Mitropolije crnogorsko primorske (MSP), prenosi MINA.

Mitropolija je reagovala na ocjenu premijera Igora Lukšića u vezi sa crkvom Svete Trojice na Rumiji „da bi bilo najbolje kada bi Mitropolit Amfilohije prihvatio da se vrate u praksu nekadašnji masovni izlasci na Rumiju pripadnika sve tri vjere - pravoslavaca, muslimana i katolika".

U reagovanju MCP navodi se da je obnova hrama Svete Trojice na Rumiji, koga su Turci srušili 1571.godine, i imala i ima za cilj obnovu vjekovne tradicije zajedništva oko Rumijske svetinje i Krsta Svetog Jovana Vladimira.

Crkvu je na vrh Rumije 2005. godine iznio helikopter tadašnje Vojske Jugoslavije. Kamion sa crkvom koji je prošao kroz Bar sproveli su pripadnici Uprave policije u službenim automobilima

"Svako drugačije tumačenje obnove Hrama na Rumiji je zlonamjerno, apsurdno i opterećeno ideološkim predrasudama i iracionalnom, za zdrav razum neshvatljivom, propagandom", kaže se u reagovanju Mitropolije

"Bratski izlazak"

Ukazuje se da je državna vlast 1954.godine zabranila Litiju i iznošenje Krsta na Rumiju i da je Mitropolija obnovila taj drevni običaj 1994. godine.

"Simbolična obnova ovog drevnog hrama - postojao je najvjerovatnije i prije Sv. Jovana Vladimira (11 vijek) u vizantijskim vremenima - samo je ispunjenje vjekovnog narodnog predanja i iščekivanja - da će se hram vratiti (po predanju - „doletjeti") na vrh Rumije (Hrišćanka)", navode u Mitropoliji.

Crkvu je na vrh Rumije 2005. godine iznio helikopter tadašnje Vojske Jugoslavije. Kamion sa crkvom koji je prošao kroz Bar sproveli su pripadnici Uprave policije u službenim automobilima.

Oni objašnjavaju da su radi toga poklonici i iznosili svake godine na Trojičindan kamenje kojim je sadašnji hram obzidan sve do krova.

U MCP kažu da poslije obnove Litije i Hrama istinski vjernici sve tri vjere nastavljaju svoju tradiciju zajedničkog izlaženja na Rumiju, i da su uvjereni da će ubuduće taj zajednički bratski izlazak na praznik Svete Trojice biti još masovniji.

"Kao i da će se obnoviti svenarodni Sabor i na maloj Rumiji, kao što je to bio običaj zabilježen u 19. vijeku i prvoj polovini 20. vijeka, poslije iznošenja Krsta i obavljanja obreda na velikoj Rumiji", navodi se u reagovanju MCP.

Bonus video: