Konjević traži od Brajovića i suda da spriječe prodaju

Raško Konjević kazao je da će predložiti ministru unutrašnjih poslova i javne uprave da predloži Vladi da Predlog odluke stavi van snage i da se na tu temu izjasni sud
55 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2011. 18:50h

Nakon višesatne burne polemike odbornika opozicije i vlasti Skupština Glavnog grada usvojila je Predlog odluke o raspolaganju gradskim građevinskim zemljištem za 2011. godinu glasovima DPS-a, Liberalne partije (LP), Bošnjačke stranke (BS), ali i odbornika Narodne stranke (NS) Slaviše Guberinića, Demokratske srpske stranke (DSS) Dragana Ostojića i Stranke penzionera Mihaila Ivanovića.

Od koalicionih partnera iz SDP-a DPS nije dobio podršku za usvajanje Predloga odluke. Inače, najprije su odbornici DPS-a, LP-a, BS-a, NS-a, DSS-a i Stranke penzionera podržali predlog gradonačelnika Miomira Mugoše da se po hitnom postupku u dnevni red zasjedanja uvrsti Predlog odluke, protiv čega su, osim opozicije, bili su i odbornici SDP-a.

Nakon što je Predlog odluke, sa 30 glasova za i 23 protiv, uvršten u dnevni red odbornici opozicije su aplauzom „pozdravili“ kolege Guberinića, Ostojića i Ivanovića, sa porukom:“Bravo“.

Direktor Direkcije za imovinu Nada Stanišić istakla je da ne želi da odbornici budu u zabludi i da ostanu politički izmanipulisani, misleći da je Predlog odluke u suprotnosti sa zakonom, jer kako je kazala, to nije.

Odluka suprotna Zakonu o državnoj imovini

Predsjednik gradske skupštine Raško Konjević kazao je da će predložiti ministru unutrašnjih poslova i javne uprave da predoži Vladi da Predlog odluke stavi van snage i da se na tu temu izjasni sud. On je istakao kako se kroz pravnu gimnastiku nastoji oduzeti pravo odbornicima Skupštine grada da raspolaže imovinom.

"Ne možemo imati pravo da raspolažemo imovinom, a da nakon neke odluke nemamo to isto pravo. Ova odluka je suprotna Zakonu o državnoj imovini. Ako imamo zakon, Uredbu, Uputstvo, onda je normalno da se sve to primjenjuje na isti način“, rekao je Konjević, navodeći primjer opština Budva i Kotor, koje su prvo tražile saglasnost Vlade, pa tek onda krenule u proceduru.

Poručujući Stanišićevoj da ima nezgodnu ulogu, ali da se dobro drži braneći neodbranjivo, Konjeviće je rekao da se slaže sa njom da uputstvo Ministarstva finansija nije pravno-obavezujući akt, ali da ono jeste sugestija kako treba da se postupa u određenom postupku.

Šef kluba odbornika SDP-a Đorđe Suhih pitao je da li usvajanje Predloga odluke istovremeno znači da se skupština neće pojedinačno izjašnjavati o svakoj odluci pojedinačno, te zašto je ista u dnevni red uvrštena po hitnom postupku.

„Naravno da neće, jer donosimo odluku kao opšti akt. Nakon donošenja odluke da se raspiše tender traži se saglasnost Vlade Crne Gore. Ja sam odluku dostavila u zakonskom roku. Ne znam koji je razlog što ona nije uvrštena u dnevni red kao ostale tačke dnevnog reda. Pretpostavljam da onaj koji to nije uvrstio u dnevni red zna odgovor na to pitanje“, poručila je Stanišić.

Oformiti komisije za kontrolu prodaje zemljišta

Ističući da Predlog odluke o raspolaganju zemljištem nije u skladu sa Ustavom, što je stav većine gradonačelnika i eksperata za nepokretnu imovinu, odbornik Nove Miodrag Bešović podsjetio je da je „u nekoliko slučajeva grad bio oštećen za određene sume, što je dovelo do slabe dinamike punjenja budžeta, a samim tim i rebalansa budžeta“.

„Zalažemo se za formiranje skupštinske komisije koja bi kontrolisala postupak prodaje zemljišta što bi značilo i kontrolu raspolaganja istog“, rekao je Bešović.

Iznoseći završne riječi na Predlog odluke gradonačelnik Miomir Mugoša je kazao da je to „pravno jasna stvar, a da je u političkom smislu sve već ispričana priča“. On je kazao da se Predlog za ovu, u odnosu na prošlu godinu, razlikuje u tome što su za prodaju zemljišta traži saglasnost Vlade i obećao da će u procesu formiranja Komisije za prodaju parcela dati šansu da u njoj bude makar jedan opozicioni predstavnik.

„Ne postoji u odluci treće lice, pa ni opasnost kako za jedan centimetar zemljišta, tako i za dva miliona kvadrata“, poručio je Mugoša, ističući da je danas proknjiženo zemljište prodato „Carinama“ na glavni grad.

Projekti se godinama prepisuju

U relativno mirnoj atmosferi usvojen je i Program rada Skupštine za 2011. godinu, kao i Program uređenja prostora prostora grada za ovu godinu. Opozicije je, prilično nezadovoljna Programom, više puta isticala kako projekti godinama prepisuju, te da kasni i realizacija mnogih planiranih i već započetih projekata.

Ističući da je Program uređenja prostora Glavnog grada za ovu godinu netransparentan, jer u njemu nema podataka o tome ko su donatori i partneri gradske uprave, odbornik SNP-a Zdenka Popović rekla je da se pojedini projekti prepisuju iz godine u godinu. Ona je naglasila kako se „u srećnim zemljama Program uređenja prostora usvaja uporedo sa budžetom“.

Odbijeni amandmani SNP-a

Neposredno uoči diskusije o Predlogu odluke o raspolaganju zemljištem odbori za Statut i propise i planiranje i uređenje i zaštitu životne sredine u improvizanim uslovima održao je sjednicu, na kojoj su se članovi izjasnili o amandmanima odbotnika SNP-a Vladimira Vujovića, Zdenke Popović, Dragana Ivanovića i Alekse Bečića. Amandmanima je, između ostalog, bilo predloženo da se izmijeni naziv Predlog odluke o raspolaganju građevinskim zemljištem u 2011. u

„Plan kojim se određuje građevinsko zemljište koje će biti predmet raspolaganja Skupštine Glavnog grada u 2011. godini“, te amandman kojim bi se riječ „gradonačelnik“ u izmijenjenom nazivu odluke zamijenio riječju „skupština“, jer je, kako smatraju u SNP-u, pitanje raspolaganja imovinom u nadležnosti Skupštine.

Članovi oba odbora predložila su skupštini većinom glasova da odbiju amandmane SNP-a, što su odbornici i učinili. Skupština nije usvojila ni predlog šefa kluba odbornika SNP-a Vujovića, koji je tražio da sjednica bude prekinuta i nastavljena danas, jer su, kako je objasnio, očekivali mišljenje ministra finansija Milorada Katnića o Predlogu odluke o raspolaganju zemljištem.

Predsjednik skupštine Raško Konjević smatrao je da nema potrebe za pauzom, nakon čega je predložio da se o tom predlogu odbornici izjasne glasanjem.

Bošnjak šef kluba PZP-a

Komentarišući odgovor sekretara za finansije Miomira Jakšića, na odborničko pitanje oko utrošenog novca za Gradski stadion, odbornik SNP-a Aleksa Bečić, nezadovoljan dobijenim podacima, rekao je da bi, da je on sekretar, a radeći po zakonu, davao mnogo više informacija od onih koji se traže.

„Pohvalio bih se onim što radim i dao bih više od onoga što odbornik traži. Mislim da treba da dobijem analitički odgovor, jer na to kao odbornik imam pravo“, rekao je Bečić, na šta mu je predsjednik skupštine Konjević rekao :“Imate pravo, i vi ćete vjerovatno ubrzo biti sekretar. Vi to zaslužujete“.

Na sjednici su konstatovane i ostavke odbornika DPS-a Borivoja Marića, kojeg je zamjenila Tijana Turković. Sergeja Sekulovića, koji je napustio PzP zamijenio je Dražen Medojević, dok je za novog šefa kluba odbornika te partije imenovana Branka Bošnjak.

Galerija

Bonus video: