Nakon kritika Aleksića Dinoša dostavio informacije o LGBT

Obrt u ponašanju ministra Dinoše njegov pomoćnik Sabahudin Delić nije želio da komentariše, potvrđujući samo to da je ministar potpisao traženu informaciju.
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2011. 18:16h

Ministar za ljudska i manjinska prava Ferhat Dinoša dostavio je informaciju o položaju LGBT populacije skupštinskom Odboru za ljudska prava, iako je prije svega par dana saopštio da to neće učiniti.

Obrt u ponašanju ministra Dinoše njegov pomoćnik Sabahudin Delić nije želio da komentariše, potvrđujući samo to da je ministar potpisao traženu informaciju, i dao odobrenje da se ona u toku dana dostavi Skupštini, kako je to zatraženo na sjednici tog radnog tijela krajem prošle sedmice.

“Sve što Skupština traži od nas mi smo dužni da dostavimo”, kazao je Delić.

Dinoša, koji je u nedjelju kazao za portal “Analitika” da neće odgovoriti na zvaničan zahtjev skupštinskog Odbora jer “ne može da se bavi nečim što nije u programu rada Vlade, niti njena obaveza”, se nije javljao na redakcijske pozive.

Realna slika odnosa Vlade prema Parlamentu

Dinoša je odluku vezanu za dostavljanje informacija o položaju LGBT populacije Parlamentu donio dan nakon što je zamjenik predsjednika Odbora za ljudska prava i slobode Budimir Aleksić ocijenio da njegovo ponašanje “realna slika odnosa Vlade prema Parlamentu”.

Aleksić je kazao i da Dinošina odluka pokazuje da Skupština nema kontrolnu niti zakonodavnu funkciju, već da se “glasovima vladajuće stranke u vještačku mašineriju omogućava aminovanje onoga što predloži vlast u Crnoj Gori”.

“U demokratskoj zemlji je neprimjereno da ministar ima takav odnos prema skupštinskom radnom tijelu, ali toje slika Crne Gore i njene vlasti, kao i poštovanja ljudskih prava na svim nivoima”, kazao je Aleksić.

On je objasnio i da je Dinoša još u decembru, kada je i donesena odluka o jednoj vrsti njegovog saslušanja, znao da će Odbor od njega zatražiti informaciju o položaju LGBT populacije.

“On je ministar za sve manjine a ne samo nacionalne. I ovi koji se kite evropejstvom, koji nas bombarduju svakog dana i bukvalno i figurativno deklamovanjem evropskih standarda, neka se sad vide”, kazao je Aleksić.

Kao predsjedavajući Odborom, on je i u petak, na samoj sjednici, objasnio da je zahtjev ka ministru dio plana rada tog tijela, a povod upozorenje iz Mišljenja Evropske komisije, kao i inicijativa 17 NVO za njegovu smjenu.

Bonus video: