Muslimanski savjet: Nas ima duplo više od Bošnjaka

Ponosni Bihorci ovog puta pisati kao Muslimani kojima je maternji jezik crnogorski, saopšteno je iz NVO “Bihorski Muslimani”.
341 pregleda 0 komentar(a)
Sabrija Vulić, Foto: Arhiva Vijesti
Sabrija Vulić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 01.03.2011. 09:48h

Muslimanski savjet u Crnoj Gori i nevladine organizacije koje okupljaju Muslimane optužile su čelnike Bošnjačkog savjeta da pokušavaju da asimiliraju njihove sunarodnike. Oni su predstavnike Bošnjačkog savjeta optužili da to čine kako bi sačuvali privilegije koje su stekli "propagirajući bošnjaštvo".

Predsjednik Savjeta Muslimana Sabrija Vulić tvrdi da čelnici Bošnjačkog nacionalnog savjeta žele da asimiliraju Muslimane i kroz medijsku kampanju utiču na rezultate popisa stanovništva.

Komentarišući apel Bošnjačkog savjeta sunarodnicima da se izjašnjavaju kao Bošnjaci, Vulić je ocijenio da su čelnici Savjeta u strahu da bi mogli ostati bez funkcija koje su dobili na talasu bošnjaštva.

Predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog savjeta Osman Nurković pozvao je ranije sunarodnike da se na popisu izjašnjavaju kao Bošnjaci koji govore bosanskim jezikom. On je kazao da je Savjet štampao brošure i flajere kako bi edukovao sunarodnike.

Pozivajući se na istraživanja CEDEM-a, Vulić je kazao da je prošlog decembra Muslimana koji govore crnogorskim jezikom bilo duplo više od Bošnjaka.

"U strahu da će, ako Bošnjaka bude manje, izgubiti neke od brojnih funkcija, Nurković šalje medijske apele. Mi nećemo štampati hiljade letaka i brošura, koji se trenutno dijele na sjeveru Crne Gore, jer nijesmo u paničnom strahu od pada populacije. Mi ćemo naše sunarodnike pustiti da na miru, kao svi civilizovani ljudi, napišu kako se osjećaju i kako su im se djedovi i očevi osjećali", ocijenio je Vulić.

Postojanje Muslimana u Crnoj Gori istorijska realnost

Predsjednik Matice muslimanske Avdul Kurpejović tvrdi da je postojanje Muslimana u Crnoj Gori istorijska realnost, pojašnjavajući da se Bošnjaci kao nacija u Crnoj Gori javljaju tek na popisu 2003. godine. On je predstavnike bošnjačkih organizacija optužio da pokušavaju da prisvoje kulturnu baštinu crnogorskih Muslimana. On je pozvao muslimanske intelektualce da se javno angažuju na očuvanju svoje nacije i ne dozvole asimilaciju.

U NVO "Krug Muslimana" upozorili su da u Bošnjačkom savjetu negiraju muslimansku naciju, iako je ona priznata Ustavom Crne Gore, ističući da se uoči popisa medijski najavljuje asimilacija Muslimana u Bošnjake.

Predsjednica NVO “Bihorski Muslimani” Sabaheta Novalić upozorila je da u Bihoru uveliko traje kampanja kojom se mještanima sugeriše da se izjašnjavaju kao Bošnjaci, ističući da njeni sunarodnici neće pristati da imaju drugu domovinu osim Crne Gore i da će se ponosni Bihorci ovog puta pisati kao Muslimani kojima je maternji jezik crnogorski.

Hrvati se odlučili za bilborde

"U susret predstojećem popisu, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore postavilo je u Tivtu i Kotoru promotivne bilborde sa prepoznatljivom rozetom katedrale Sv. Tripuna koji pozivaju sunarodnike u Boki da se izjasne kao Hrvati i da govore hrvatskim jezikom porukom „Hrvati smo, govorimo hrvatski“.

"Ovo je povijesna šansa za nas na ovim prostorima, gdje su u prošlosti bili Hrvati, gdje su u prošlosti Hrvati stvarali kulturu. Povjesno je da sada zaista budemo jedinstveni... Sama crnogorska država ide nam nekako naruku da budemo otvoreni i sami žele da izađe taj strah da se možemo opredijeliti i reći ono što jesmo. Zato ja samo to podržavam. U tom jedinstvu mi ćemo moći pridobiti i mnoge one takorekući 'izgubljene' ili 'pojedene' koje je strah iskazati se", rekao je kotorski biskup monsinjor Ilija Janjić krajem januara na skupu u Tivtu koje je organizovalo Hrvatsko nacionalno vijeće.

Na popisu iz 2003. godine 7.062 stanovnika ili 1,05 odsto stanovnika u Cmoj Gori izjasnilo se Hrvatima, najviše u Tivtu, 2.761 ili 19,73 stanovnika najmanje primorske opštine. Prema posljednjem popisu, Hrvata u Kotoru je 1.842, Herceg Novom 831, Podgorici 734, Baru 268.

Bonus video: