Do 2013. na raspolaganju 36 miliona eura IPA fondova

“Do sada delegacija EU bila je ugovarajući subjekat za novac, i imamo više od 180 ugovora za preko 90 miliona EUR, a potrošili smo 29 miliona”, rekao je Bertolini.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 13:55h

Vlada je pripremila projektne ideje za finansijsku podršku u okviru IPA programa u oblasti regionalnog razvoja i razvoja ljudskih resursa od ove do 2013. godine, a očekuje se da će iz fondova Evropske unije, moći da koristi oko 36 miliona eura, javlja MINA.

U Podgorici je održana završna javna rasprava o nacrtu Strateškog okvira usklađenosti i nacrtu operativnih programa za treću i četvrtu IPA komponentu, koje se odnose na regionalni razvoj i razvoj ljudskih resursa.

Konačne verzije tih dokumenata treba da usvoje Vlada i Evropska komisija (EK).

Šef Operativnog sektora Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici Nikola Bertolini objasnio je da će od ove do 2013. godine u okviru komponente tri, regionalni razvoj, biti opredijeljeno 30 miliona EUR. Ta komponenta koncentrše se na životnu sredinu i saobraćaj.

“U istom periodu, oko šest miliona EUR biće posvećeno komponenti četiri, odnosno razvoju ljudskih resursa. Tu su različiti prioriteti - socijalna inkluzija, tržište rada, zapošljavanje”, rekao je Bertolini.

Taj novac kako je objasnio, koristiće se nakon što Crna Gora pripremi dobru strukturu za njegovu primjenu.

“Te strukture moraju da dobiju akreditaciju na nacionalnom nivou ali i od EK. Taj proces će potrajati, a mi procjenjujemo da ćete naredne godine finalizirati proces pripreme”, kazao je Bertolini, dodajući da za pripreme projekata treba dosta vremena.

Bertolini je podsjetio da je u okviru komponenti jedan i dva, od 2008. do prošle godine, Crna Gora koristila novac za institucionalne kapacitete, tranzicionu pomoć i graničnu pomoć.

“Do sada delegacija EU bila je ugovarajući subjekat za novac, i imamo više od 180 ugovora za preko 90 miliona EUR, a potrošili smo 29 miliona”, rekao je Bertolini.

Od decembra prošle godine Crna Gora ima pristup komponentama tri, četiri i pet, odnosno regionalnom razvoju, razvoju ljudskih resursa i ruralnom razvoju.

“Biće više novca za Crnu Goru, a određeni dio iz komponente jedan prebaciće se na ostale, tako da će ukupan iznos od 2007. do 2013. ostati isti, ali će se promijeniti način implementacije”, rekao je Bertolini.

Državni sekretar za evropske integracije Slavica Milačić podsjetila je da dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU, Crna Gora ima pristup svim komponentama IPA programa.

Bonus video: