Mladi lijepi i pametni na okruglom stolu

Mladi političari imali su , između ostalog i priliku da čuju šta je potebno da bi kvalitetno učestvovali u kreiranju i primjeni omladinske politike, sa kojim partnerima, šta mogu da urade u svojim organizacijama...
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.02.2011. 14:47h

“Mladi imaju pravo, a trebalo bi i priliku, na punopravno učešće u odlukama koje utiču na njihov život, a koje se donose na lokalnom ili regionalnom nivou”, poručili su učesnici jučerašnjeg Okruglog stola - “Omladinska politika u Crnoj Gori - uloga podmlataka političkih partija”.

Poručujući da će “sveukupan prosperitet Crne Gore zavisiti od brzine ulaska mladih u njene životne tokove”, predstavnik Socijaldemokratske omladine Crne Gore Marin Radojević pozvao je mlade da im se priključe u borbi za poboljšanje njihovog položaja” .

Radojević tvrdi da su prvenstveno omladinska organizacija, te da su potpuno statutarno nezavisni od svoje partije.

Ponosan omladinac

“Prije svega borimo se za bolji položaj mladih u Crnoj Gori i naš član može postati svako od od 18 do 29 godina, bez partijske knjižice”, kazao je predstavnik mladih socijaldemokrata.

Radojević je, naglašava, ponosan i što su se izborili da svoje predstavnike imaju u najvišim organima partije, jer je to prava mjera da se njihov glas čuje, te što za svoje javne nastupe sami snose odgovornost.

Njegov kolega, predstavnik Socijaldemokratske omladine Bijelog Polja Nermin Bećirović ističe da je njhov cilj prvenstveno da “obrazovani mladi ljudi aktivno učestvuju u donošenju odluka i imaju lakši put do zaposlenja, kako bi u tom gradu nastavili dalji život”.

Mladim političarima koji su juče razmjenjivali informacije i ideje za unaprjeđenje njihovog učešća u kreiranju i razvoju omladinske politike i u donošenju odluka, predstavnica Uprave za mlade i sport Jelena Miljanić objasnila je da “samo pravo na odluke, bez učešća, ništa ne vrijedi”.

Koje su potrebe mladih

Uprava, koja je glavni koordinator za implementaciju Nacionalnog plana ove godine će pripremati izradu novog Nacionalnog plana akcije za mlade, kako bi već naredne bio usvojen.

“Povećati broj i unaprijediti načine učešća mladih i osnaživanje onih koji rade sa mladima, samo su neki su od ciljeva novog Plana”, kazala je Miljanić.

Prema riječima učesnice projekta Jelene Joksimović, Plan bi trebalo da sadrži i identifikovanje problema mladih i strateški pristup njihovom rješavanju, kao i “jasno definisanje mjesta i uloga u datom društvu, te da mladi zaista učestvuju u tom procesu”.

Mladi političari imali su , između ostalog i priliku da čuju šta je potebno da bi kvalitetno učestvovali u kreiranju i primjeni omladinske politike, sa kojim partnerima, šta mogu da urade u svojim organizacijama... .

Okrugli sto je jedna od aktivnosti koja se realizuje u okviru projekta “Društveno osnaživanje mladih”, koji implementira Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u pratnerstvu sa Upravom za mlade i sport, a koji je finansijski podržala italijasnka kooperacija.

Bonus video: