Rasprava o nacionalnom ogranku parlamentaraca

Inicijativom o osnivanju predviđeno je da Nacionalni ogranak bude stalno radno tijelo parlamenta
112 pregleda 0 komentar(a)
Jovan Vučurović, Foto: Zoran Đurić
Jovan Vučurović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 28.02.2011. 11:50h

Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo razmatraće u utorak Predlog odluke o osnivanju Nacionalnog ogranka parlamentaraca Crne Gore za borbu protiv korupcije.

Ovim dokumentom, koji je predložila Nova srpska demokratija (NOVA), predviđeno je da su nadležni državni organi dužni da Nacionalnom ogranku, na njegov zahtjev, dostave tražene podatke i informacije koje su od značaja za njegov rad.

Nacionalni ogranak može, kada to ocijeni potrebnim, neposredno preko svojih članova, izvršiti uvid u dokumenta i druge materijale.

Rok za dostavljanje informacija ne može biti duži od 30 dana od prijema zahtjeva.

Inicijativom o osnivanju predviđeno je da Nacionalni ogranak bude stalno radno tijelo parlamenta.

Nadzorna funkcija

Prema predlogu NOVE, Nacionalnim ogrankom naizmjenično, po šest mjeseci, predsjedavali bi po jedan poslanik iz parlamentarne većine i opozicije.

Predsjedavajuće Nacionalnog ogranka, na predlog Administrativnog odbora, bira i razrješava Skupština, dok su članovi Nacionalnog ogranka po funkciji predsjednici i zamjenici predsjednika svih radnih tijela parlamenta.

Predviđeno je da Nacionalni ogranak nadgleda i prati rad organa nadležnih za sprovođenje Strategije za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i pripadajućih akcionih planova.

“Predlaže Vladi dodatne mjere za unapređenje Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i drugih dokumenata koji se tiču borbe protiv tih pošasti”, navodi se u inicijativi NOVE.

Predviđeno je i da Nacionalni ogranak provjerava prijave o korupciji koje se podnose Skupštini od strane državnih institucija, civilnog sektora i građana i prosleđuje ih državnom tužilaštvu na postupanje.

“Analizira i prati rad i izvještaje nadležnih tijela i stepen realizacije usvojenih programa različitih segmenata vlasti, državnih institucija i organizacija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala”, navodi se u predlogu.

Sjednice javne, osim...

Propisano je i da Nacionalni ogranak razmatra predlog Zakona o budžetu Crne Gore u dijelu koji se odnosi na institucije zadužene za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, utvrđuje cjelishodnost predloženih budžeta i daje predloge za unapređenje.

“Razmatra predstavke građana i civilnog sektora koje se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i donosi odgovarajuće preporuke i zaključke. Razmatra probleme u sprovođenju zakona koji se odnose na borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala i utvrđuje predloge za njihove izmjene i dopune”, stoji u inicijativi NOVE.

Sjednice Nacionalnog ogranka su javne, a izuzetno se mogu zatvoriti za javnost u slučajevima kada se razmatraju dokumenta povjerljivog karaktera, u skladu sa Poslovnikom Skupštine.

Bonus video: