Novim zakonom sudije neće smjeti da piju i da se kockaju

Novim rješenjima za sudije koje žele da napreduju predviđaju se uslovi na kojima insistira EK - mjerljivi rezultati njihovog prethodnog rada.
75 pregleda 0 komentar(a)
sudije, Foto: Arhiva Vijesti
sudije, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 26.02.2011. 08:53h

Osim sudija zbog loših rezultata, razrješavaće se i predsjednici sudova. Nakon toga, dvije godine ne mogu biti birani za sudije viših sudskih instanci, predložilo je Ministarstvo pravde u radnoj verziji izmjena Zakona o sudovima.

Vladini timovi rade na reviziji zakona o sudovima i sudskom savjetu zbog zahtjeva EU da se poboljša situacija u pravosuđu i ono učini nezavisnim od političkih uticaja. Sljedeće sedmice slijedi javna rasprava, a nakon usvajanje novih rješenja u Vladi i parlamentu.

Novim rješenjima za sudije koje žele da napreduju predviđaju se uslovi na kojima insistira EK - mjerljivi rezultati njihovog prethodnog rada.

Osim dužine sudijskog staža na dan prijavljivanja za napredovanje u karijeri sudijama će se ocjenjivati rezultati rada u posljednje tri godine, na osnovu broja i vrste riješenih predmeta i načina rješavanja, broja potvrđenih, preinačenih i ukinutih presuda.

Ministarstvo pravde predlaže i da se provjerava procenat završenih predmeta u odnosu na orijentaciona mjerila, rješavanje predmeta po redu prispjeća, blagovremenost postupanja i vremena izrade odluka, broj predmeta u kojima je zastarjelo vođenje postupka, vještine komunikacije i lični nastup...

Prema istom tekstu, dostojan sudijske funkcije biće "ugledan i neporočan sudija", što podrazumijeva isključivanje alkohola i kocke dok su na toj funkciji.

Kao jedan od uslova za pokretanje disciplinskog postupka protiv sudija ističe se vrijeđanje sudijske funkcije, a to čini "ako daje nepotpune i netačne podatke o imovini Komisiji za sukob interesa, prihvata poklone suprotno propisima koji regulišu sukob interesa i neprimjereno se odnosi prema učesnicima u sudskim postupcima".

Smanjuje se moć Vesne Medenice

Prema radnoj verziji izmjena Zakona o Sudskom savjetu, predsjednik Sudskog savjeta više ne može biti predsjednik niti član komisija i stručnih timova tog savjeta.

Ako taj predlog bude na kraju usvojen, Sudski savjet će dobiti novu nadležnost da daje mišljenje o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda i da pokreće njegovo razrješenje.

Prema novom konceptu funkcionisanja tog tijela, čija je glavna nadležnost da bira sudije i na čijem čelu je trenutno predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, većinu članova Sudskog savjeta činiće sudije, dok će ostali članovi biti isključivo stručnjaci, a ne političari.

Potpredsjednik Vlade i ministar pravde Duško Marković je u intervjuu "Vijestima" saopštio da treba ići na izmjene sastava Sudskog savjeta tako da predsjednik Vrhovnog suda ne bude i predsjednik tog tijela, da većinu i dalje treba da čine sudije, a ostali članovi da se biraju iz pravne struke i da u njemu nema političara.

Da bi Medenica prestala da bude na čelu Sudskog savjeta treba mijenjati Ustav, koji daje tu nadležnost predsjedniku Vrhovnog suda.

Pošto Vlada planira da predsjednika Vrhovnog suda više ne predlažu predsjednici Skupštine, vlade i države, nego samo šef države, i u tom dijelu treba mijenjati Ustav da bi zaživio novi koncept kojim se smanjuje akumulacija moći Medenice. To je tražila EU.

Bonus video: