Potencijalni popisivači ne brinu za politiku, zanima ih samo novac

"Plaća se. Pa ne bih radio za džabe, zbog ideala", kazao je “Vijestima” Balša Knežević, koji je nezaposlen
69 pregleda 0 komentar(a)
popis, Foto: Luka Zeković
popis, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.02.2011. 21:18h

Građani koji žele da budu popisivači na predstojećem popisu stanovništva kažu da im je motiv za prijavljivanje novac. Dok se u javnosti dosta govori o politizaciji cijelog procesa, prvi u nizu koji će prikupljati informacije za popis, politiku nijesu pominjali.

Prilično neraspoloženi za izjave, dok su po veoma hladnom vremenu čekali čak i po dva sata da predaju dokumenta, građani su "nezvanično" govorili da se prijavljuju zbog novca.

"Plaća se. Pa ne bih radio za džabe, zbog ideala", kazao je “Vijestima” Balša Knežević, koji je nezaposlen.

Većinu od nekoliko desetina kandidata koje su "Vijesti" zatekle ispred Opštinske popisne komisije, činili su mladi ali je bilo i starijih koji su tu, kako su rekli, jer traže posao.

Starija gospođa, koje nije željela da joj se ime nađe u novini, nada se zaradi većoj od one koju je dobila kada je u Danilogradu unosila podatke za Ministarstvo informacionih tehnologija. Tada joj je norma bila 120 unosa izvoda o državljanstvu, matične knjige rođenih ili umrlih, a po izvodu je dobijala 12 centi.

Ako je izaberu, radiće na ovom popisu bez obzira na to koliko se bude plaćalo, jer, kako je kazala, "nužda zakon mijenja".

Prema riječima Snežane Remiković, načelnice odsjeka za demografiju i popis stanovnistva u Monstatu, za Crnu Goru će biti angažovano oko 3.700 popisivača, a oko 700 njih će popisivati na području Podgorice. Rok za dostavljanje kompletne dokumentacije je 1. mart.

"Popisvači su zaduženi za popisvanje na području popisnog kruga- precizno definisane teritorijalne jedinice. Dakle, oni ne rade po normi. Visina nadoknade biće određena Odlukom Vlade", objasnila je Remiković.

Za instruktora je potreban fakultet, dok popisivači mogu biti svršeni srednjoškolci. Spisak kandidata za instruktore biće objavljen 11, a spisak kandidata za popisivače 16. marta u kancelariji popisne komisije.

Popis počinje prvog aprila i traje 15 dana.

Bonus video: