Andrijevica nema ni cent kredita, ni višak radnika

Vesko Bakić kaže da od kada je na čelu Opštine Andrijevica nije dozvolio da se problem nezaposlenosti u Andrijevici rješava zapošljavanjem u Opštini
152 pregleda 0 komentar(a)
Andrijevica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrijevica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 24.02.2011. 18:23h

Lokalna uprava u Andrijevici, u kojoj su na vlasti SNP i NOVA, jedna je od rijetkih u državi, na sjeveru i jedina, koja nema viška radnika.

Tako tvrdi predsjednik Opštine Vesko Bakić (SNP), dodajući u najkraćem da je recept jednostavan - stroga racionalizacija i nepodlijeganje pritiscima.

On kaže da od kada je na čelu te administracije nije dozvolio da se problem nezaposlenosti u Andrijevici rješava zapošljavanjem u Opštini.

“To nas ne bi nigdje odvelo. Zapravo, dovelo bi nas do problema u kojima su sada neke druge opštine. Glomazne administracije samo donose nevolje”, rekao je Bakić za “Vijesti”.

Administracija u Opštini Andrijevica broji svega 28 radnika, zajedno sa izbornim licima, predsjednikom, administratorom i ostalim funkcionerima. Pri tome, nije bez značaja kvalifikaciona struktura.

Od 28 zaposlenih, čak 17 je sa visokom, 3 sa višom spremom, 8 sa srednjom. Ova malena Opština organizovana je tako da ima samo jedan sekretarijat i u okviru njega dvije službe.

“Kod nas ima zaposlenih koji obavljaju istovremeno dva do tri referata. Mi smo najmanja služba u regionu, pa i šire. Samo tako smo mogli da opstanemo sve ove godine i da redovno izmirujemo obaveze, a ne napravimo dugove”, kaže Bakić.

Predsjednik andrijevičke Opštine dodaje da se zaposlenima trenutno duguje samo januarska plata i da je neveliki, ali racionalni budžet za prošlu godinu, od 880.000 eura, ostvaren sa preko devedeset tri procenta.

“Nijesmo radili rebalans, jer nije bilo potrebe. Za ovu godinu budžet je znatno veći i iznosi 2,1 milion, ali samo zahvaljujući tome što su nam od strane evropskih fondova odobrena dva veća projekta”, kaže Bakić.

On naglašava da Opština Andrijevica nema zaduženja i finansijskih dubioza sa kojima se većina drugih lokalnih uprava suočava.

“Nijesmo podlegli olakom kreditnom zaduživanju ni u najtežim vremenima, koja su, nadam se, iza nas. Emitovali smo nešto opštinskih obveznica kod Fonda za razvoj, i to je jedino što nam dospijeva za naplatu”, dodaje Bakić.

Moguća i nova radna mjesta

On objašnjava da su i tri opštinska javna preduzeća racionalno organizovana i da nemaju veliki broj radnika. Predsjednik andrijevičke Opštine ostavlja mogućnost za otvaranje nekoliko novih radnih mjesta jedino u slučaju formiranja službe zaštite, odnosno vatrogasnog preduzeća.

“Realna je potreba za formiranje vatrogasnog i službe zaštite, ali kada to budemo osnivali, ako bude sredstava, tu neće biti zaposleno više od šest do sedam radnika”, kaže Bakić.

Opština Andrijevica najmlađa je u Crnoj Gori, ali ne i najmanja. Na njenoj teritoriji živi šest hiljada stanovnika, od čega hiljadu u gradu, što bi značilo da 85 odsto stanovnika Andrijevice i dalje živi na selu.

Beranci mogu da im zavide

Za razliku od Andrijevice, ostale lokalne uprave u ovom regionu suočiće se vrlo brzo sa velikim problemima kada su u pitanju najavljene i nužne racionalizacije.

U susjednim Beranama je, tako, nezavidna situacija. U ovom gradu vlasti su se u posljednjih dvije decenije često smjenjivale i svaki put se administrativni aparat značajno uvećavao.

Predsjednik te Opštine Vuka Golubović (DPS) nedavno je saopštio da lokalna administracija Berana sa javnim preduzećima broji oko 650 radnika, ali i najavio brzu racionalizaciju u okviru koje broj zaposlenih treba bukvalno da bude prepolovljen. Berane uz to ima i velika finansijska zaduženja, ali se nakon posjete premijera Igora Lukšića nada određenoj pomoći u tom pogledu.

Zaposlenima u lokalnoj upravi je ovih dana izmirena oktobarska zarada.

U bjelopoljskoj opštini 130 radnika viška

Iako po broju stanovnika veća od beranske za 20.000, u bjelopoljskoj opštini, gdje vladaju DPS-SDP-BS, lokalna administracija je malobrojnija, ali ne i bez viška. Zaposlenih u lokalnoj upravi i javnim preduzećima ukupno je oko 500, od čega se procjenjuje da je višak 130.

U plavskoj Opštini, gdje vlast čini široka koalicija DPS-SDP-DUA-DSCG-FORCA, ističu da se još ne zna precizno koliko je radnika višak u administraciji.

“Trenutno u lokalnoj upravi, sa javnim preduzećima ima 215 zaposlenih. Od toga je preko 70 odsto sa visokom ili višom spremom”, rekao je za “Vijesti” glavni administrator u tom gradu Adem Miljuš.

Strogi evropski standardi predviđaju 1,8 zaposlenih u lokalnim administracijama na hiljadu stanovnika, i taj prag bi teško prošla i Andrijevica. Ipak, se ostavlja mogućnost da taj odnos bude i veći - pod uslovom da zaposleni imaju posla.

Rožaje redovno

U lokalnoj upravi u Rožajama situacija je relaksiranija.Zaposlenima su izmirene januarske plate sa doprinosima, što bi značilo da su u tom pogledu na sjeveru najuredniji.

Glavni administrator Mersudin Dautović kaže za “Vijesti” da se ne brine mnogo ni kada su racionalizacije u pitanju. On tvrdi da Opština neće imati velike probleme jer je, prema proračunima koji su rađeni, višak 25 radnika.

“Mi imamo 98 radnika u javnoj upravi, računajući i službu zaštite. U javnim preduzećima je 120. Odnos visoka i srednja sprema je 60 prema 40 odsto u korist visoke”, kaže Dautović.

Rožaje je jedina opština na sjeveru gdje DPS vlast vrši samostalno.

Bonus video: