Videtič: Ne smije biti sumnji da će uhapšeni biti osuđeni

Misli se na procese – od hapšenja, preko istražnih radnji, pa do kraja vođenja sudskog procesa.
0 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2011. 09:32h

Ambasador Slovenije u Crnoj Gori Jernej Videtič kazao je da su prvi utisci da je Crna Gora na dobrom putu da joj Evropska unija krajem ove godine odobri početak pregovora o članstvu u EU.

“Sada je bitno sprovesti Akcioni plan Vlade. Ako se rokovi iz plana poštuju, na kraju bi trebalo postići rezultate. Ukoliko postoji dobra organizacija i dobar menadžment i ako se mjesečno prate postignuti rezultati, ja sam ubijeđen da bi moralo doći do napretka”, rekao je Videtič “Vijestima”.

• Da li vidite neku razliku između prethodne i sadašnje vlade kada je u pitanju pristup obavezama radi ulaska u EU?

Postoji izvjestan mladalački elan koji Lukšićeva vlada posjeduje. Primjećuje se da je njen rad transparentan, sarađuje sa parlamentom, poboljšala se komunikacija sa javnošću, ostvaruju se konsultacije sa nevladinim sektorom, posjeduje jasan cilj, zna da je prati međunarodna zajednica i ozbiljna je u svojim namjerama. Očigledna je stvarna želja da se ispune uslovi i kriterijumi EU za početak pregovora.

Postoji izvjestan mladalački elan koji Lukšićeva vlada posjeduje. Primjećuje se da je njen rad transparentan, poboljšala se komunikacija sa javnošću... Zna da je prati međunarodna zajednica i ozbiljna je u svojim namjerama

• EU traži mjerljive rezultate u borbi protiv kriminala, ali nije jasno što su to mjerljivi rezultati - da li su to hapšenja, u kom obimu, na koga se to odnosi?

Misli se na procese – od hapšenja, preko istražnih radnji, pa do kraja vođenja sudskog procesa.

• Ali, sudski proces se ne može sprovesti za šest mjeseci, koliko nam ostaje do Mišljenja Evropske komisije?

Moj lični pogled je da će Mišljenje EK zavisiti od utvrđivanja njihovih stručnjaka da li je neki proces nepovratan, odnosno da se krivični postupak, koji se tiče organizovanog kriminala, vodi na način da ne postoje sumnje da će se sudski proces završiti sa pravosnažnom presudom i uz izvršenje kazne. Mislim da je način izvođenja postupka moguće mjeriti, jer ga je moguće upoređivati sa praksama koje postoje u drugim zemljama EU.

• Šta mislite da će biti glavni izazovi za Crnu Goru kada je u pitanju približavanje EU?

Veliki izazov je sigurno pitanje zaštite okoline. Za Crnu Goru je ona bitna i zbog turizma, jer kombinacija netaknute prirode i turizma daje Crnoj Gori značajnu prednost u poređenju sa drugim svjetskim destinacijama, što će sigurno privući turiste u budućnosti.

Zaštita okoline je područje na kome treba puno da radite jer je to poglavlje u pregovorima sa EU veoma zahtjevno. Tu je potrebno da imate veliki broj stručnjaka, tako da morate već sada raditi na sticanju specifičnih, tehničkih i prirodnjačkih znanja studenata. Koliko sam upoznat, prvi put u istoriji, Crna Gora ne bilježi pojavu odliva mozgova, već suprotan trend, da iz ostalih država u regiji studenti dolaze u Crnu Goru da studiraju, što je značajan faktor vašeg daljeg stabilnog razvoja.

Bonus video: