MPC: Nema osnova da se CPC odobri korišćenje imovine na Cetinju

MCP je reagovala povodom učestalih nasrtaja na Cetinjski manastir i Svetinje MCP u "režiji... Miraša Dedeića"
57 pregleda 0 komentar(a)
Crkva na Ćipuru, Foto: Trivago.co.uk
Crkva na Ćipuru, Foto: Trivago.co.uk
Ažurirano: 23.02.2011. 14:19h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) ocjenila je danas da ne postoji nijedan pravni, ni crkveni osnov da se Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi (CPC) odobri korišćenje pravoslavne crkvene imovine u Cetinju ili bilo gdje u Crnoj Gori.

MCP je reagovala povodom, kako se navodi, učestalih nasrtaja na Cetinjski manastir i Svetinje MCP u "režiji pripadnika i sljedbenika anatemisanog i iz Crkve izopštenog bivšeg sveštenika iz Rima Miraša Dedeića".

"Obavještavamo javnost da je po srijedi najobičnija podmetačina i klasično obmanjivanje javnosti", kaže se u saopštenju dostavljenom agenciji MINA.

Podsjeća se na brojne neuspjele aktivnosti pripadnika takozvane "CPC" da se uz pomoć Mića Orlandića, direktora Uprave za nekretnine i bliskog saradnika Dedeića, navodnom "ispravkom greške na zahtjev Dedeića", MCP kao viševjekovni i zakoniti titular crkava i manastira na potpuno nezakonit način izbriše iz katastarske evidencije.

"Nadležni organi Crne Gore su te nezakonite postupke, po našim žalbama, riješili u korist Mitropolije", kaže se u reagovanju.

Pogriješili u Upravi za nekretnine

Ističe se da je MCP pokrenula postupak protiv nezakonitih akata Uprave za nekretnine.

"Podsjećamo da je Ministarstvo finansija sa potpisom tadašnjeg ministra, a sadašnjeg premijera Igora Lukšića donijelo rješenje 15. januara 2009. godine kojim je poništeno rješenje Uprave za nekretnine kojim je uprava Manastira izbrisana, a Prijestonica upisana kao vlasnik Manastira".

"Na taj način, izvršen je pravni povraćaj u pređašnje stanje, ali Uprava za nekretnine taj dokument iz svojih razloga nije sprovela u katastarskoj evidenciji što predstavlja grubu zloupotrebu i samovolju i podlogu za drsko i nečasno obmanjivanje državnih organa i javnosti", kaže se u saopštenju.

Prijestonica je Dedeićevim slejdbenicima poklonila plac da grade

MCP uvažava pravo Prijestonice da raspolaže svojom imovinom, ali Cetinjski Manastir sa Crkvom na Ćipuru kao vjekovnom sjedištu crnogorskih mitropolita, kako se navodi, ne predstavlja imovinu svjetovnih vlasti koje su, po Ustavu Crne Gore, odvojene od Crkve i vjerskih zajednica.

"Prijestonica je Dedeićevim sljedbenicima nedavno poklonila plac za gradnju svojih objekata iako je ignorisan raniji zahtjev Mitropolije za istom parcelom pored groblja i time je, na svoj način, riješila to pitanje", kaže se u saopštenju.

Bonus video: