Počela trka za popisivačima

Izvor “Vijesti” iz DPS-a tvrdi da su u ponedjeljak veče održani neki mjesni odbora DPS-a u Podgorici i da je jedna od tema upravo bila priprema za izbor popisivača.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.02.2011. 19:04h

Uporedo sa raspisivanjem konkursa za popisivače tokom aprilskog popisa stanovništva, počeli su da zasjedaju i mjesni odbori DPS-a, sa zadatkom da naprave spiskove kandidata za popisivače, koji će u prvoj polovini aprila obići sva crnogorska domaćinstva, saznaju “Vijesti” u DPS-u.

Iako svi tvrde da popis treba da bude statističko pitanje, skoro sve partije zainteresovane su za popis - DPS-u i SDP-u je stalo da bude više Crnogoraca nego 2003. (43 odsto), a SNP-u i Novoj srpskoj demokratiji da Srbi ostanu makar na istom nivou (32 odsto).

U opozicionim partijama negiraju da će se sada fokusirati na popisivače, dok izvori “Vijesti” iz vlasti ističu da su oni važni sa obrazloženjem da je popis iz 2003. pokazao da se tada, u opštinama u kojima su prosrpske partije bile na vlasti, dešavalo da popisivači unose podatke koji njima odgovaraju, mahom kada su obilazili domaćinstva na selu i starije ljude, kao i da ih navode što da kažu.

Izvor “Vijesti” iz DPS-a tvrdi da su u ponedjeljak veče održani neki mjesni odbora DPS-a u Podgorici i da je jedna od tema upravo bila priprema za izbor popisivača. Portparol DPS-a Rajko Kovačević potvrdio je da su održani mjesni odbori, ali, kako je kazao, ne zbog popisa, već zbog organizacije stranačkog Kongresa.

Iz Monstata su saopštili da su opštinske popisne komisije objavile konkurs za izbor instruktora i popisivača, a imena izabranih biće poznata, prema najavama, sredinom marta.

Iz Monstata su saopštili da su opštinske popisne komisije objavile konkurs za izbor instruktora i popisivača, a imena izabranih biće poznata, prema najavama, sredinom marta. Do tada će se izabrati 3.696 redovnih i 188 rezervnih popisivača, odnosno 434 opštinska instruktora i 28 njihovih, eventualnih zamjena. Zavod za statistiku je protekle nedjelje imenovao je članove opštinskih komisija, a prema ranijem političkom dogovoru u sastavu svake biće po jedan predstavnik dviju najjačih opozicionih stranaka - SNP i Nove.

U tim strankama su zadovoljni činjenicom da će njihovi predstavnici nadgledati unošenje podataka u svim komisijama, pa ih, kako su kazali, najviše zabrinjava uloga koju vladajuća partija igra na svim izborima - da kupovinom i pritiscima, građanima diktira partijsku, ali i nacionalnu pripadnost. Nezvanično su kazali da ne žele da talasaju sa neporovjerenim informacijama, ali i poručili da neće ćutati ukoliko vide da se i izbor popisivača odvija po partijskom ključu.

“Ne dolazi u obzir da poznati partijski aktivisti DPS-a idu po kućama kao popisivači… Pretpostavljamo da se neki trude da angažuju svoje ljude, kako bi ovi uzeli koji dinar. Svakako, naši predstavnici u komisijama neće sjedjeti skrštenih ruku u komisijama”, kazao je “Vijestima” funkcioner Nove.

Iz SNP-a su građanima savjetovali da, u svakom slučaju, gledaju u formular koji popisivač popunjava, na osnovu njihovih odgovora.

Budući instruktori i popisivači, prema usvojenim kriterijumima, moraju imati crnogorsko državljanstvo. Za prvu grupu neophodno je imati završen fakultet, a za drugu, najmanje srednju školu.

Budući instruktori i popisivači, prema usvojenim kriterijumima, moraju imati crnogorsko državljanstvo. Za prvu grupu neophodno je imati završen fakultet, a za drugu, najmanje srednju školu. “Vijestima” su iz Monstata saopštili da će popisivači i instruktori biti plaćeni “po učinku”, te da će se visina nadoknade definisati odlukom Vlade. Kontrolu izbora popisivača sprovodiće državni instruktori.

U opozicionim partijama negiraju da će se sada fokusirati na popisivače, dok izvori “Vijesti” iz vlasti ističu da su popisivači važni. Obrazloženje je da je popis iz 2003. pokazao koliko je bitna njihova uloga jer se tada, u opštinama u kojima su prosrpske partije bile na vlasti, dešavalo da popisivači unose podatke koji njima odgovaraju, mahom kada su obilazili domaćinstva na selu i starije ljude

Kaluđerović: Mugoša pokušao da sakrije oglas za popisivače

SNP i Nova optužili su juče gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu da je samovoljno objavio javni oglas za popisivače i instruktore, bez prethodnog zakazivanja sjednice popisne komisije i donošenja odgovarajuće odluke.

Član Popisne komisije Glavnog grada i funkcioner SNP-a Velizar Kaluđerović zato je pozvao nadležne organe da reaguju i obezbijede zakonit rad na pripremama za sprovođenje popisa. Potpredsjednik Nove Goran Danilović kazao je da su u toj stranci zabrinuti posljednjim dešavanjima vezanim za popis i da će se uskoro zvanično oglasiti tim povodom.

„Naš odnos prema popisu zavisiće od daljih poteza vlasti i njihovih eventualnih pokušaja da ovo pitanje ispolitizuju“, kazao je Danilović „Vijestima“.

Potpredsjednik Nove Goran Danilović kazao je da su u toj stranci zabrinuti posljednjim dešavanjima vezanim za popis i da će se uskoro zvanično oglasiti tim povodom.

Kaluđerović je negodovao i zbog Mugošine odluke da konkurs objavi samo u „Pobjedi“, „dnevnom listu koji ima ubjedljivo najmanji tiraž“:

“Time je jasno deklarisao svoju namjeru da ne želi da se stvori konkurencija kvaliteta u postupku izbora blizu 1.000 popisivača i instruktora. Naprotiv, Mugoša je jasno deklarisao svoju želju da što manje zainteresovanih građana sazna za javni oglas za popisivače i instruktore... Ističem da nipošto neću pristati da budem član Popisne komisije samo kao dekor, niti da pojedinac uzurpira nadležnosti čitave Komisije, što Mugoša već čini“, poručio je Kaluđerović.

On je dodao da SNP upozorava Monstat i ukupnu javnost da se na isti način kao i Mugoša, ponašaju i krše zakon predsjednici opština Rožaje Nusret Kalač, Kotora Marija Ćatović i Plava Skender Šarkinović.

Kazne za falsifikovanje od 30 do 1.100 eura

Na pitanje “Vijesti” da li postoji mogućnost falsifikovanja, odnosno mijenjanja podataka u popisnom listiću i što je učinjeno da se eventualne zloupotrebe spriječe, iz Monstata su odgovorili da se rad popisivača višestruko kontroliše, i od strane instruktora i od strane državnog instruktora.

”Popisivač sam ne smije da mijenja odgovore. Ukoliko lice koje je popisano želi da promijeni svoju izjavu u odnosu na ranije datu, a radi se o osjetljivim pitanjima, lice koje je promijenilo izjavu treba da se potpiše pored date izmjene”, stoji u odgovorima Monstata.

Oni su podsjetili da su svi dužni da učestvuju i daju tačne odgovore na popisu. Ko to ne bude uradio, platiće od oko 30 do 1.100 eura novčane kazne. Isto će morati da plate i popisivači koji se ogriješe o Zakon. Jedna od mjera zaštite je i dogovor da kopija popunjenog popisnog listića ostane u domaćinstvu.

Galerija

Bonus video: