Hoće li DPS privoljeti jednog Pljevljaka i zadržati vlast?

"Takav čovjek, bi bio prezren od sredine, prijatelja i bratstva, jer bi takvo prelaženje suštinski izmijenilo odnose u Pljevljima".
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 19:42h

Za nešto duže od sedam mjeseci izvršnu vlast u Pljevljima, koja je sada u rukama DPS-a, trebalo bi da preuzme aktuelna skupštinska većina, SNP, Nove, NS i PzP.

No, u tim partijama strahuju od mogućih iznenađenja, jer se već govori kako bi najjača crnogorska partija mogla u svoj tabor da „prevede“ jednog od opozicionih odbornika, i tako zadrži vlast u Pljevljima.

Od 35 odbornika, koalicija “Bolja Pljevlja-Bolja Crna Gora” u lokalnom parlamentu ima 18 odbornika, jednog više u odnosu na DPS i SDP, koja trenutno ne učestvuje u izvršnoj vlasti.

Odvano mjerkaju

Predsjednik Nove i odbornik u Skupštini opštine Novica Stanić kaže da DPS odavno pokušava da „kupi“ jednog odbornika i da to rade skoro javno, dok iz DPS-a to kategorično demantuju, ali kažu kako preduzimaju druge mjere kako bi osigurali skupštinsku većinu.

Na pitanje da ponudi neki dokaz za te tvrdnje, Stanić je kazao da mu je jedan od odbornika, koji ne pripada njegovoj partiji, a čije ime nije želio da saopšti, rekao, kako mu je funkcioner pljevaljskog DPS-a “nudio saradnju”. Stanić kaže da nema informaciju da je tom odborniku nuđen novac, već isključivo neko od funkcionerskih mjesta.

„To im do sada nije pošlo za rukom, a siguran sam da neće ni ubuduće”, rekao je Stanić.

Komentarišući Stanićevu izjavu, predsjednik Opštinskog odbora DPS-a Žarko Dragašević i šef odborničkog kluba te partije Ljubiša Ćurčić kažu da je to „jedna u nizu neistina koje posljednjih godinu plasira Stanić“.

Kažu da o kupovini odbornika u DPS-u niko ne govori. Dragašević ističe da će DPS uskoro ponuditi koalicioni sporazum svim partijama, „osim Nove zbog njihovog nacionalističkog programa“.

“Prirodno bi bilo da mi preuzmemo vlast, jer su birači na prethodnim izborima, koji su bili pokradeni, ubjedljivo glasali za DPS i mi imamo obavezu da poštujemo njihovu volju. Ponudićemo široku koaliciju svim partijama, osim Nove. Očekujemo da preuzmemo vlast”, rekao je Dragašević, uvjeravajući da se tokom pregovora ništa tajno neće raditi.

Dragašević: Stanićeva paranoja

On očekuje da se uskoro u Pljevljima raspadne koalicija “Bolja Pljevlja - Bolja Crna Gora”, jer se raspala ne republičkom nivou.

“Zbog toga je Stanićeva paranoja povećana, jer je naučio da ga samo drugi mogu dovesti na vlast”, kaže Dragašević.

Stanić ističe da ne vjeruje ni da će neka od opozicionih stranaka ili pojedinaca pomoći Filipu Vukoviću da ostane na vlasti.

„Ovo je mali grad, i ne vjerujem da će se naći pojedinac među odbornicima Nove, SNP, NS i PzP, koji je spreman da ponese epitet čovjeka koji je izdao principe za koje se zalagao tokom predizborne kampanje. Ne vjerujem da će i neka od partija to uraditi, jer su se svim opzicionim strankama koje su do sada sadile tikve sa DPS-om obile o glavu”, rekao je Stanić.

“Neozbiljno bi bilo prema biračima da bilo ko iz skupštinske većine uradi tako nešto. Sumnjam da može doći do iznenađenja, jer skupštinska većina trenutno funkcioniše bolje nego ikada, rekao je Sekulić

Kaže da odnosi Nove sa SNP-om nikada nijesu bili bolji, jer je i jedna i druga partija „izvukla dobar nauk” iz nesloge 2006, kada su praktično omogućili Filipu Vukoviću da pobijedi.

Saradnja samo oko komunalnih pitanja

Ni potpredsjednik SNP-a i odbornik Radoman Gogić ne vjeruje da će biti iznenađenja, jer je prije majskih lokalnih izbora formirana predizborna koalicija, koja će, siguran je, krajem septembra preuzeti vlast. Kaže da nema informaciju da DPS pokušava da „kupi“ nekog od kolega i da mu do sada niko od odbornika nije rekao da mu je nešto nuđeno.

„Volio bih vidjeti odbornika čija bi ruka bila podignuta suprotno interesima građana i koalicije „Bolja Pljevlja -Bolja Crna Gora“. Drugim riječima u parlamentarnoj većini takvog odbornika nema, jer ovdje ljudi znaju kakve bi posljedice mogao da ima odbornik koji bi izdao koaliciju", rekao je Gogić.

"Takav čovjek, bi bio prezren od sredine, prijatelja i bratstva, jer bi takvo prelaženje suštinski izmijenilo odnose u Pljevljima. Odluku o koalicijama donosi Glavni odbor partije dvotrećinskom većinom, a kada su Pljevlja u pitanju GO je već jednom odlučio prilikom formiranja koalicije.”

Iako na republičkom nivou nijesu baš najbolji, Gogić kaže da su odnosi sa Novom u Pljevljima odlični i da nikakve nesuglasice na republičkom nivou, ako ih ima, ne smiju da utiču na koalicionu stabilnost u tom gradu.

Odbornik i šef PzP-a Bogoljub Đondović smatra da će DPS pokušavati na sve načine da pridobije jednog odbornika, ali da ne vjeruje da bi neko od odbornika tako nešto uradio.

Uradiće sve, kao i kolege iz drugih partija, do toga ne dođe, a eventualnu ponudu DPS-a za koalicionu saradnju, Đondović bi decidno odbio.

I jedini odbornik NS, članice Koalicije “Bolja Pljevlja- bolja Crna Gora” Goran Sekulić isključuje mogućnost saradnje sa DPS-om „ovakvim kakav je sad-antisrpski“ osim u jednom dijelu komunalnih pitanja što je u opštem interesu građana.

“Neozbiljno bi bilo prema biračima da bilo ko iz skupštinske većine uradi tako nešto. Sumnjam da može doći do iznenađenja, jer skupštinska većina trenutno funkcioniše bolje nego ikada”, rekao je Sekulić, komentarišući mogućnost da neko od opozicionih odbornika poklekne pred ponudama DPS-a.

Bonus video: