Lukšić: Zadaci iz Akcionog plana rješavaće se godinama

„Sva naša ministarstva su ministarstva za evropske integracije. Jedino na taj način možemo kvalitetno koordinirati tim procesom“, kazao je premijer.
0 komentar(a)
Lukšić, Foto: Tufik Softić
Lukšić, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 22.02.2011. 16:42h

Premijer Igor Lukšić izjavio je da je u javnosti došlo do „čudnih interpretacija“ izjave ministra vanjskih poslova Milana Roćena koja se odnosila na to da Crna Gora ne može do jeseni ispuniti obaveze iz Akcionog plana, i da tu izjavu treba tumačiti ne kao nedostatak volje, već kao realnost u smislu određenih poslova.

On je, na konferenciji za novinare u Brenama, kazao da bi bilo nerealno očekivati da se neki problemi, kao što je na primjer problem kampa Konik 1 i 2, rješavaju u narednih nekoliko mjeseci, već da Evropska unija od nas želi da vidi punu političku posvećenost rješavanju tog problema.

Uzda se u zrele i odgovorne

„Uz pomoć Evropske komisije problemi će se rješavati u narednih nekoliko godina. U tom kontekstu treba čitati izjavu ministra Roćena. Ne kao nedostatak volje, već kao realnost u smislu određenih poslova“, rekao je Lukšić.

On je dodao da će crnogorska Vlada tom poslu biti posvećenai i da u tom smislu treba otkloniti dileme.

Lukšić je dodao da očekuje punu posvećenost ne samo članova Vlade, nego i pomoćnika ministara, sekretara u minstarstvima, službenika koji se tim poslovima bave, ali i punu posvećenost drugih državnih organa da se istraje na realizaciji prioriteta.

„Sasvim je logično da onaj ko zaostaje i nije u prilici da realizuje svoje obaveze, ne treba ga podsjećati. Vjerujem da su svi zreli i odgovorni ljudi i da će raznmišljati u pravcu da ako ne mogu ispuniti obaveze, onda ću tražiti drugi angažman“, kazao je Lukšić.

On je rekao da je javna rasprava i priprema akcionog plana pokazala punu opravdanost spajanja ministarstava vanjskih poslova i evropskih integracija i istovremeno izoštrila sva ministrstva da budu evropska ministarstva.

„Sva naša ministarstva su ministarstva za evropske integracije. Jedino na taj način možemo kvalitetno koordinirati tim procesom“, kazao je premijer.

Mugoša ne prodaje ništa, a da ne pita Vladu

Osvrćući se na pitanje stavljanja na dnevni red parlamenta u Podgorici prodaju građevinskog zemljišta, Lukšić je rekao da je to stvar koju treba više pravno iznijansirati, nego oko koje postoji suštinski spor.

„Ako sam dobro razumio gradonačelnika Mugošu, on i ne želi i do sada ni jednu lokaciju nije otuđio, a da nije obezbijedio saglasnot Vlade“, rekao je Lukšić.

On je podsjetio da do otuđenja imovinskih prava u bilo kom slučaju ne može doći ako se prethodno nema pribavljena saglasnost Vlade.

„U konkretnom slučaju ukoliko se radi o planu raspolaganja, viziji lokalne urpave šta bi to te godine, u ovom slučaju 2011-te, trebalo valorizovati, onda mi se čini da tu nemamo neki veliki problem. Iz tog potrfelja, uslovno rečeno, svaka parcela treba da ide u proces tenderskog oglašavanja i donošenja odluke o prodaji što podrazumijeva prethodno pribavljenu saglasnost Vlade“, rekao je Lukšić.

Bonus video: