Čarapić: Ne možemo sve sami, policija mora pomoći

Tužilaštvo će, kako je kazala vrhovna državna tužiteljka, pokretati zakonske i efikasne krivične postupke
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.02.2011. 10:25h

Vrhovna državna tužiteljka Ranki Čarapić rekla je juče da će Tužilaštvo dati maksimum, ali da ne može preuzeti svu odgovornost za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Ona je kazala da očekuje pomoć policije, Uprave carina kao i Uprava za sprečavanje pranja novca. Tužilaštvo će, kako je kazala, pokretati zakonske i efikasne krivične postupke.

Ona je to saopštila na zajedničkoj sjednici Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) i Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, posvećenoj ispunjavanju uslova za početak pregovora sa EU.

Da će najveći teret u ispunjavanju uslova EK biti na Tužilaštvu, upozorio je Branko Radulović (PzP) ističući da bez dosljedne borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije nema početka pregovora. On je vrhovnoj državnoj tužiteljki kazao da će biti glavni krivac ako na jesen iz Brisela ne stigne pozitivno mišljenje.

„Više bi volio da ste na ovaj sastanak došli u pratnji kordona policije nego što ste došli sami. Morate da se ponašate kao neko ko će do kraja ispuniti 23. poglavlje u pregovorima, koje se odnosi na borbu protiv kriminala i korupcije“, poručio je on Čarapićkoj.

„U tome treba da imamo i podršku drugih državnih organa i javnosti. Imali smo slučajeve da, kada smo sprovodili istrage u nekim sredinama, tamošnja javnost je burno negodovala i nije podržavala naš rad. Mislim da to nije u redu i da nas treba podržati“, kazala je Čarapić, aludirajući na proteste u Budvi nakon hapšenja opštinskih funkcionera u tom gradu.

Roćen samoprozvani pionir evropskog projekta u Crnoj Gori

Šef diplomatije Milan Roćen ocijenio je da će pristupni pregovori za članstvo Crne Gore u EU početi u mandatu ove vlade. On je odbacio optužbe opozicije da širi defetizam u Lukšićevom kabinetu, kada su integracije u pitanju, nazivajući sebe jednim od „pionira evropskog projekta u Crnoj Gori“.

"Deklarativno zalaganje za evropske intregracije nas ne može voditi naprijed. Hvalisanje vlasti zbog uspjeha i automatsko kritikovanje opozicije svega što dolazi iz vlade samo usporava proces integracija. Niko od nas ne očekuje nemoguće ali moramo pokazati volju da sprovedemo ono što se od nas traži. Ovo je ili-ili na daljem putu Crne Gore ka EU" rekao je Roćen.

On je istakao da Crna Gora nema važnijeg zadatka od realizacije Akcionog plana za praćenje sprovođenja preporuka iz Mišljanja EK.

Nema toga što ne može biti ispunjeno

Osim Roćena, podršku Akcionom planu dali su svi učesnici jučerašnje sjednice, ističući da prioritet treba da budu konkretni rezultati. Na Roćenovu primjedbu da Crna Gora do kraja septembra ne može uraditi sve što želi, ali mora učiniti ono što EK očekuje, predsjednik NSEI Nebojša Medojević je kazao da ne postoji nijedna preporuka EK koja ne može biti ispunjena. Da bi se to učinilo, smatra on, potrebna je jasna politička volja i odlučnost.

“Na ovom poslu treba da radimo zajedno, i ako neko ne uradi ono što treba i zbog toga ne dobijemo datum pregovora biće to poraz svih u Crnoj Gori. Od toga se ne može praviti politički benefit”, kazao je on.

Medojević smatra da Vlada mora pokazati konkretne rezultate, pozivajući na smjenu onih koji na to nijesu spremni. Najveća odgovornost u ispunjavanju sedam uslova EK, tvrdi Medojević, biće na policiji, Agenciji za nacionalnu bezbjednost, sudstvu i tužilaštvu: “Oni moraju da rade svoj posao, a ko to ne želi ili nije u stanju- treba da se povuče ili bude smijenjen”.

Bulatović nezadovoljan zbog Dinoše

Predrag Bulatović (SNP) kazao je da Brisel ne traži od Crne Gore da sve preporuke ispuni do septembra, ali zahtijevaju da imamo konkretne rezultate. On je kazao da je Podgorica poslala loš signal u Brisel, određujući Ferhata Dinošu za koordinatora dijela Akcionog plana koji se odnosi na ljudska prava.

„S obzirom na stav evropskih zvaničnika o nekim Dinošinim izjavama, on nije trebalo da bude ni ministar u novoj vladi a kamoli koordinator za ljudska prava. Kad to predstavite Briselu, nakon svih kritika na njegov račun, to nije dobra poruka“, kazao je Bulatović.

Njegov partijski kolega Vasilije Lalošević zamjerio je što se, kao podrška medijima, u Akcionom planu predviđa pomoć distributeru „Bega press“. On je rekao da time, umjesto da ga sankcioniše zbog dugovanja, Vlada pomaže „Bega pressu“.

„Dajete državnu pomoć dostavljaču koji je zakinuo medije i tako ih oslobađate bilo kakve odgovornosti. Valjda je logično da pomoć bude data medijima koji su zakinuti“, kazao je on.

Roćen: Ne možemo sve ispuniti, važna je volja

Komentarišući Medojevićeve pozive premijeru Igoru Lukšiću da ga smijeni zbog protivljenja evropskim integracijama, Roćen je kazao da u Vladi nema antievropskog lobija. Medojević je tražio Roćenovu smjenu zbog izjave da Crna Gora ne može ispuniti sve zahtjeve EK do septembra.

Pozivajući se na stenogram sa konferencije za novinare na kojoj je to izjavio, Roćen je rekao da nije širio defetizam. Optužujući neke medije za lošu interpretaciju, Roćen je kazao da je tada izjavio da svako u Briselu i Podgorici zna da je sve obaveze nemoguće završiti do septembra, ali da treba pokazati volju.

„Ispunjavanje nekih od tih uslova su na duži, a neki na kraći rok. Ne oslanjajte se uvijek na ono što piše u medijima. Ja bih bio posljednji čovjek koji bi u Vladi širio defetizam o strateškim ciljevima“, kazao je on.

Na Bulatovićevu opasku da se o svim poslovima u Vladi pitaju Roćen i potpredsjednik Duško Marković, a ne premijer Lukšić, šef diplomatije je kazao da ne kontroliše sve.

„Kada smo spojili dva ministarstva, to nijesmo učinili da bi ja pod mojom šapom kontrolisao čitav proces kako bih kao antireformista usporio čitav proces. Zbog spajanja resora sam reagovao, jer sam tada radio od 10 do 12 sati dnevno, a sada radim 15. Sada sam vidio da je to, ipak, bila dobra odluka, jer smo osam godina lagodno upirali prstom na jednu adresu i milsili da je ona odgovorna da završi sve poslove u Crnoj Gori, bez obzira čiji oni bili. Sad više neće biti tako."

Bonus video: