Ministri sada "plaćaju" da lete Vladinim avionom

Mnogima su, prema tvrdnjama upućenih, društvo u avionu pravili i bliski prijatelji, ali i televizijske ekipe pojedinih medijskih kuća koje je trebalo da isprate „važne sastanke“
108 pregleda 0 komentar(a)
vladin avion, Foto: Ilustracija
vladin avion, Foto: Ilustracija
Ažurirano: 22.02.2011. 07:59h

Ministri u kabinetu Igora Lukšića ubuduće će moći da lete avionom Vlade Crne Gore samo ako za to obezbijede novac iz budžeta svojih ministarstava.

Uredbom vlade krajem prošle godine odlučeno je da organi državne uprave ne koriste usluge vladinog aviona bez naknade, a pravo na korišćenje državnog „lear jeta 45“ bez posebnih dozvola i novca na računu imaće premijer i potpredsjednici vlade, kao i predsjednik države i parlamenta, saopšteno je “Vijestima” iz Vlade.

Ukoliko potencijalni putnici unaprijed ne garantuju da će platiti od dvije do 2.500 eura po satu letjenja, kako tvrde u Vladi, avion neće polijetati sa piste u Golubovcima.

“Od 1. decembra 2010. godine organi državne uprave ne koriste avio usluge bez naknade, već uz zahtjev za korišćenje vazduhoplova, koji se podnosi u skladu sa posebnim uputstvom, moraće da dostave i pisanu potvrdu i saglasnost da su sredstva za korišćenje vazduhoplova obezbijeđena u svom budžetu i da će biti na odgovarajući način preusmjerena na budžetsku poziciju Generalnog sekretarijata Vlade. Bez te saglasnosti zahtjev za korišćenje vazduhoplova se ne razmatra”, navodi se u odgovoru Generalnog sekratarijata Vlade “Vijestima”.

Vladinim avionom, kojim od 1999. godine raspolaže avio servis Generalnog sekretarijata, i do sada su letjeli samo šef vlade, države i parlamenta. Uputstvom o načinu rada avio servisa, između ostalog, bilo je propisano da avion za službene potrebe, bez naknade, osim najviših državnih zvaničnika u izuzetnim situacijama mogu koristi i ministri.

Iako su oni su na to imali pravo samo u hitnim slučajevima „zbog kojih se prevoz ne može obaviti drugim prevoznim sredstvom“, javna je tajna da su povlašćeni članovi kabineta bivšeg premijera Mila Đukanovića na službena putovanja u inostranstvo letjeli samo vladinim avionom.

Mnogima od njih, prema tvrdnjama upućenih, društvo u avionu su pravili i bliski prijatelji, ali i televizijske ekipe pojedinih medijskih kuća koje je trebalo da isprate „važne sastanke“. Tako su tokom Olimpijskih igara u Pekingu, nakon otkazivanja komericajlnog leta za Frankfurt, predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić i njegov partijski kolega Ivan Brajović u Njemačku odletjeli državnim avionom kako bi na vrijeme stiglina let za Peking.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: