Rastoder obnovio zahtjev da Petnjica dobije status opštine

Rastoder je odbacio mogućnost da se, u susret popisu stanovništva, u Petnjici i na području Bihora agituje da se Muslimani i Bošnjaci izjasne kao Crnogorci.
0 komentar(a)
Rifat, Foto: Arhiva Vijesti
Rifat, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.02.2011. 07:48h

Pitanje povratka statusa opštine Petnjici je emotivno, ali i racionalno pitanje, rekao je potpredsjednik SDP-a Rifat Rastoder na redovnoj izbornoj konferenciji Opštinskog odbora SDP–a u Beranama.

"Ja se uvijek, kada je to pitanje u fokusu interesovanja, pozivam na evropske standarde i tvrdim da je Petnjici i područjima kao što je ona, neophodan neki vid lokalne samouprave. U protivnom, bićemo suočeni sa činjenicom da nas to i slična područja demografski uništavaju i, naprosto, ostaćemo bez stanovništva na tim područjima", rekao je Rastoder.

On je dodao da su Petnjica i neka mjesta na primorju prirodno veoma životna i da bi velika šteta bila da ona budu raseljena, a da u Podgorici pravimo "sirotišta" za ljude sa sjevera koji žive u veoma neadekvatnim uslovima i kvatrovima.

"Zar nije bolje da te ljude zadržimo na područjima kao što je Petnjica?", pitao je Rastoder.

Prema njegovim riječima, stvar je u tome što treba napraviti organizaciju i administraciju koja ne troši novac, već pruža usluge.

Rastoder je najavio da će pitanje zakonske organizacije lokalne samouprave biti aktuelizovano uskoro.

On je podsjetio da je predlog zakona povučen prošle godine i da SDP i DPS nijesu postigli dogovor da Petnjica dobije status opštine.

"Možda smo mogli imati adekvatnu većinu sa opozicijom, ali je Vlada, odnosno tadašnji potpredsjednik, gdin Svetozar Marović, povukao zakon, jer moglo se desiti da on bude izglasan mimo volje koalicionih partnera", rekao je Rastoder.

Rastoder je odbacio mogućnost da se, u susret popisu stanovništva, u Petnjici i na području Bihora agituje da se Muslimani i Bošnjaci izjasne kao Crnogorci.

"Da znam da je to tačno i sam bih protestovao, ali sam siguran da su to spekulacije", kazao je Rastoder.

Bonus video: