HOLAJ PREDSJEDNIK

Albanske partije formirale poslanički klub

U klubu neće biti Mehmeda Zenke, poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA), partije koja je članica valdajuće koalicije.
69 pregleda 0 komentar(a)
Holaj, Foto: Savo Prelević
Holaj, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.02.2011. 18:39h

Poslanici albanskih partija u Skuštini Crne Gore formirali su poslanički klub, prvi put od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori.

Klub albanskih poslanika činiće predsjednik Demokratskog saveza Mehmed Bardhi, kao i poslanici albanske koalcije Perspektiva Amir Holaj i Force Genci Nimanbegu.

U klubu neće biti Mehmeda Zenke, poslanika Demokratske unije Albanaca (DUA), partije koja je članica valdajuće koalicije.

Oni su o formiranju poslaničkog kluba juče obavjestili predsjednika Skupštine Crne Gore Ranka Krivokapića, ističući da će se tri poslanika rotirati na mjestu predsjednika kluba.

Oni su pojasnili da će prvi predsjednik kluba albnskih poslanika biti Holaj.

Konačno dogovor

Iako su nakon parlamentarnih izbora 2009. godine, mjesecima pregovarali o formiranju poslaničkog kluba politički predstavnici Albanaca nijesu mogli da se dogovore.

Poslanici su tada tvrdili da sve albanske partije imaju sličan stav o ključnim nacionalnim pitanjima, ističući da je formiranje kluba tehničko pitanje.

To ipak nije učinjeno jer opozicioni poslanici nijesu mogli da se dogovore sa predsjednikom DUA Ferhatom Dinošom, da bi kasnije pregovore usporavao Bardhi tražeći da se prije formiranja kluba izradi zajednička platforma.

Zbog neslaganja o formiranju poslaničkog kluba, Albanci u parlamentu nijesu imali pravo da učestvuju u radu kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore. Oni nijesu mogli ni da postavljaju pitanja tokom sjednice posvećene premijerskom satu.

Prema poslovniku Skupštine Crne Gore najmanje tri poslanika mogu formirati poslanički klub, a osim prava da ulestvuju na kolegijumu, predstavnici kluba imaju pravo na prostorne i tehničke uslove za rad, srazmjerno broju lanova kluba.

U poslovniku se navodi da klub poslanika može imati sekretara kluba, kojeg će angažovati klub a plaćati Skupština. Klub poslanika sa više od pet poslanika, pored sekretara kluba, iz budžeta parlamenta može angažovati jednog stručnog konsultanta.