Vlast i opozicija još ne mogu da se dogovore oko izbornog zakona

Državnim i funkcionerima lokalne samouprave zabranjeno je da u vrijeme izborne kampanje svoje medijske nastupe koriste za reklamiranje izborne liste ili programa
113 pregleda 0 komentar(a)
Radna grupa, Foto: Luka Zeković
Radna grupa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.02.2011. 08:10h

Funkcioneri koje imenuju ili bira vlada i lokalne samouprave, državni službenici i namještenici neće moći ubuduće ni na jedan način da učestvuju u izbornoj propagandi, dok će Radio-televizija Crne Gore (RTCG) za to vrijeme biti dužna da obezbijedi besplatno i u jednakom trajanju predstavljanje kandidata, programa i aktivnosti političkih partija.

To su se juče dogovorili predstavnici vlasti i opozicije, u podgrupi Radne grupe za usklađivanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom.

Oni, međutim, nijesu uspjeli da se slože oko kapitalnih pitanja, koja se tiču autentične zastupljenosti u parlamentu, opozicionog prelaznog rješenja za ostvarivanje izbornog prava, te zastupljenosti žena na izbornim listama, pa će tim poslom danas nastaviti da se bave članovi Radne grupe.

Članovi skupštinske Radne grupe danas će ocijeniti da li ima dogovora o usklađivanju izbornog zakona sa Ustavom i preporukama OEBS-a.

Koordinator Radne grupe Miodrag Vuković je najavio je da će to skupštinsko tijelo o preostalim spornim pitanjima obavijestiti Kolegijum predsjednika Skupštine, kako bi se stvar riješila na višem političkom nivou.

Urednici, novinari i voditelji, u elektronskim privatnim i javnim medijima, obavezni su da u vrijeme kampanje paze da ne dozvole takvo, prikriveno reklamiranje

Dodaje se da su urednici, novinari i voditelji, u elektronskim privatnim i javnim medijima, obavezni da u vrijeme kampanje paze da ne dozvole takvo, prikriveno reklamiranje.

RTCG će, prema dogovoru poslanika, u dijelu rezervisanom za političko-informativni program, morati da obezbijedi besplatno i ravnopravno predstavljanje podnosilaca potvrđenih izbornih lista, kao i iznošenje i obrazlaganje njihovih izbornih programa.

„RTCG i lokalnim radio-difuznim servisima nije dozvoljeno da, pod bilo kojim uslovima, omoguće iznošenje i obrazlaganje izbornog programa podnosilaca izbornih lista ili njihovo prikriveno reklamiranje van tog termina“, navodi se u tekstu.

Ističe se da će RTCG morati besplatno i ravnopravno da objavljuje i najave svih promotivnih skupova.

„RTCG obavezna je da u vrijeme izborne propagande organizuje i emituje nedjeljno najmanje dvije jednoiposatne emisije sučeljavanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa tih lista, u terminu od 20 do 23 sata, u dogovoru sa uredništvom“, piše u tekstu.

Urednici i voditelji obavezni su da prema svim učesnicima u emisiji sučeljavanja imaju nepristrasan i ravnopravan odnos

„Urednici i voditelji obavezni su da prema svim učesnicima u emisiji sučeljavanja imaju nepristrasan i ravnopravan odnos“, piše u predlogu.

Biračka mjesta, prema dogovoru vlasti i opozicije, otvarala bi se u sedam, a zatvarala u 20 časova, što znači - sat vremena ranije, odnosno kasnije u odnosu na važeće odredbe.

Skupština je, peti put, produžila rok za usaglašavanje izbornog zakonodavstva sa Ustavom. Sebi su, ovoga puta, rok da završe taj posao dali do 31. maja.

Predsjednici OIK-a iz najjačih partija

Predstavnici vlasti i opozicije, prema najavama, uspjeli su da se dogovore i oko sastava državne i opštinskih izbornih komisija. Prema najnovijem tekstu, opštinska izborna komisija u stalnom sastavu imenovaće se iz reda kandidata, koje predlože političke partije, koje imaju odbornike u lokalnim parlamentima.

Za predsjednika OIK imenovaće se kandidat one partije sa najviše odborničkih mandata, a za sekretara kandidat partije koja je druga po broju osvojenih mandata na prošlim izborima. U parlamentima, gdje ima predstavnika manjina, u stalni sastav ulazi i kandidat najjače manjinske stranke. I članovi DIK-a biraće se, prema predlogu podgrupe, na osnovu predloga parlamentarnih stranaka, po istom principu kako je to predviđeno za članove OIK.

Prema tom tekstu, Skupštini se ostavlja na volju da odluči da li će predsjednik i sekretar DIK-a tu dužnost obavljati profesionalno.

Za stručne i administrativne poslove, DIK će obrazovati službu, a ukupne uslove za rad obezbjeđuje Skupština. Partije će u biračkim odborima imati onoliko predstavnika srazmjerno njihovom rezultatu na prošlim izborima.

U stalni sastav imenuju se dva člana na predlog skupštinske većine, te po jedan predstavnik iz dvije najjače opozicione stranke.

Bonus video: