Institut Alternativa: Vlada treba da podnosi mjesečne izvještaje

"Samo na taj način javnost će imati neposredan uvid u stvaran napredak u ostvarivanju zacrtanih ciljeva”, navodi Muk u pismu.
0 komentar(a)
stevo muk, Foto: Luka Zeković
stevo muk, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.02.2011. 12:48h

Vlada Crne Gore trebala bi da podnosi mjesečne izvještaje o implementaciji Akcionog plana za sprovođenje preporuka iz mišljenja Evropske komisije (EK), ocjenjeno je iz Instituta Alternativa (IA).

Predsjednik Upravnog odbora IA Stevo Muk smatra da bi se na taj način obezbjedili mehanizmi za praćenje sprovođenja Vladinog plana.

“Ukoliko bi naš predlog Vlada prihvatila do 1. septembra, kabinet Igora Lukšića trebalo bi da pripremi sedam mjesečnih izvještaja o sprovođenju utvrđenih mjera. Samo na taj način javnost će imati neposredan uvid u stvaran napredak u ostvarivanju zacrtanih ciljeva”, navodi Muk u pismu premijeru Lukšiću.

Muk je predložio da prva sjednica Vlade svakog mjeseca do 1. septembra bude posvećena realizaciji Akcionog plana, i da se o njegovoj realizaciji raspravlja kroz mjesečne izvještaje. Time bi, smatra on, Vlada utvrdila obaveze svih resora odgovornih za sprovođenje Vladinih mjera.

On je podsjetio da je Institut Alternativa učestvovao u javnoj raspravi o Akcionom planu i dostavio komentare nadležnim ministarstvima, Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori i koordinatoru cjelokupnog procesa - Ministarstvu za vanjske poslove i evropske integracije.

Muk smatra da je značajno da Vlada i praktično pokaže spremnost da omogući civilnom društvu aktivnu ulogu u procesu približavanja države EU.

“Zato predlažemo da Vlada pripremi izvještaj sa javne rasprave, u kome će dati pregled svih predloga, sugestija i preporuka koji su dostavljeni tokom javne rasprave. Izvještaj bi trebalo da sadrži i odgovore zašto pojedini predlozi jesu, a drugi nisu prihvaćeni i uključeni u konačni akcioni plan.

Na taj način bi se obezbijedila povratna informacija učesnicima javne rasprave”, smatra on.

Nakon poboljšanja i uključivanja civilnog društva i od predstavnika EU, smatra Muk, akcioni plan trebao bi da bude dobra polazna osnova za sprovođenje preporuka iz mišljenja EK. Muk smatra da, i pored toga, aktivnosti i vremenski okvir za njihovo realizovanje ne predstavljaju dovoljan osnov za ispunjavanje preporuka.

“Otuda je, u prilog ostvarivanju sedam ključnih prioriteta za otpočinjanje pregovora za članstvo u EU, neophodno obezbijediti transparentnost procesa, uključiti sve zainteresovane aktere u proces definisanja javnih politika, ojačati mehanizme za efikasan monitoring”, smatra Muk.

Bonus video: