Viceadmiral Dragan Samardžić kaska za atašeima

Samardžić je kazao da mjesečno prima dvije i po desetarske plate, ističući da bi s obzirom na rizik profesije plate u vojsci trebalo da budu veće
353 pregleda 0 komentar(a)
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
viceadmiral Dragan Samardžić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 16.02.2011. 08:18h

Vojni diplomatski predstavnici u crnogorskim ambasadama širom svijeta i piloti imaju najveće plate u Vojsci Crne Gore i Ministarstvu odbrane, saopšteno je „Vijestima“ u Ministarstvu odbrane.

U tom vladinom resoru, ipak, nijesu željeli da odgovore ko od zaposlenih ima najveće plate, ističući da se radi o privatnim podacima koji ne mogu u javnost. U ministarstvu su takvu odluku obrazložili odredbama zakona o zaštiti podataka o ličnosti, kojim je predviđeno da se lični podaci ne smiju obrađivati bez dozvole Agencije za zaštitu podataka.

Načelnik generalštaba viceadmiral Dragan Samardžić kazao je prošle subote da je na 37. mjestu u Vojsci po visini plate. On je, objašnjavajući zašto i kako mu je Vlada dala 187.000 eura da kupi stan u Tivtu, kazao da mjesečno prima dvije i po desetarske plate, ističući da bi s obzirom na rizik profesije plate u vojsci trebalo da budu veće.

Visina Samardžićeve plate ne može se vidjeti ni na sajtu Komisije za utvrđivanje konflikta interesa, na kojem njegovi imovinski kartoni nijesu objavljivani od 2008. godine, kada je Samardžić bi pomoćnik ministra odbrane. Prema imovinskom kartonu objavljenom prošle godine mjesečna plata ministra odbrane Bora Vučinića bila je 1207 eura.

Zbog neusklađenih plata, stotine pripadnika Vojske Crne Gore tužilo je proteklih mjeseci Ministarstvo odbrane tražeći da im vlada plati dugovanja. Vojnici su negodovali zbog neusklađenosti plata i neisplaćivanja nadoknada za prekovremeni rad, rad vikendom i vjerskim praznicima. Vučinić je kazao da vojnici imaju legitimno pravo da traže svoja prava na sudu, napominjući da probleme zaposlenih treba rješavati u okvira organa.

Bonus video: