Đukanoviću i Maroviću državna plata do kraja godine

Oni će prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima imati pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju nadoknadu u visini zarade koju su primali poslednjeg mjeseca vršenja funkcije.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.02.2011. 12:59h

Bivši premijer Milo Đukanović i potpredsjednik Vlade Svetozar Marović primaće plate iz državnog budžeta do kraja godine.

Osim Đukanovićevog i Marovićevog zahtjeva za nadoknade, Administrstivni odbor je prihvatio i zahtjeve bivšeg ministra turizma Predraga Nenezića, ministra ekonomije Branka Vujovića i prvog čovjeka resora za uređenje prostora i zaštitu životne sredine Branimir Gvozdenovića.

Oni će prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima imati pravo da godinu nakon prestanka funkcije primaju nadoknadu u visini zarade koju su primali poslednjeg mjeseca vršenja funkcije.

Iako se ranije špekulisalo da bi se Đukanović i Marović nakon izlaska iz Vlade mogli vratiti u parlament, podnošenje zahtjeva za državnu nadoknadu znači da za sada prva dva čovjeka DPS-a neće u poslaničke klupe.

Gube platu, ako se zaposle

Pravo na nadoknadu ostvaruje se na lični zahtjev korisnika, koji mora biti podnijet najkasnije 30 dana od dana prestanka vršenja funkcije.

Prema zakonu, pravo na državnu platu, bivši članovi Vlade izgubiće ako u toku naredne godine stupi u radni odnos, budu imenovani ili postavljeni na drugu funkciju ili steknu pravo na penziju.

Administrativni odbor odlučio je da se poslaniku DPS-a Đorđu Pinjatiću ubuduće isplaćuje polovina mjesečne plate. Pinjatić se trenutno nalazi u pritvoru zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja u aferi “Zavala”.

Administrativni odbor je formirao radnu grupu koja će raditi na usklađivanju plata članovima agencija i savjeta, nakon izmjena opšteg kolektivnog ugovora. Izmjenama je predviđeno da se plate obračunavaju na osnovu prosječne plate, a ne kao do sada na osnovu minimalne cijene zarade.

Članovi odbora pokrenuli su i postupak za razrješenje bivšeg direktora Agencije za nadzor osiguranja Vladimira Kavarića, koji je prešao na mjesto ministra ekonomije. Predsjednik Odbora Radivoje Nikčević podsjetio je da je Kavarić na čelu Agencije bio dva mjeseca nakon izbora Vlade, kao i da ranije nije mkogao biti razrješen jer parlament nije zasjedao od nove godine.

Bonus video: