ANB će moći da snima i u stanovima?

Pravo da čitaju tuđa pisama u ANB-u imaju i ukoliko sumnjaju u pripreme atentata na javne funkcionere, podataka i dokumenata koji sadrže državnu tajnu.
0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 14:40h

Agencija za nacionalnu bezbjednost ubuduće će osim prisluškivanja i praćenje sumnjivih osoba imati pravo da nadzire i unutrašnjost objekata u kojima borave.

To znači da će, ukoliko zakon bude usvojen, službenici Agencije tajne podatke moći da prikupljaju i postavljanjem skrivenih kamera u sumnjive stanove.

Zakonom o kojem će naredne nedjelje raspravljati Odbor za bezbjednost i odbranu, predviđa se da službenicima ANB-a na usluzi budu i poštanski operatori i službenici u državnim institucijama.

Slično i u regionu

Izmjenama zakona o ANB, službenicima Agencije se odobrava da nadziru objekte, a odobrenje mogu dobiti od predsjednika Vrhovnog suda ili sudije koji ga mijenja.

Agencija je prema važećem zakonu podatke prikupljala praćenjem i osmatranjem, kupovinom dokumenata ili nadzorom poštanskih pošiljki.

Prijedlog za nadzor unutrašnjosti objekata mora sadržati podatke o prostoriji, načinu nadziranja i osnovanosti razloga za takav način praćenja.

“Na ovaj način uspostavljeno ovlašćenje u skladu je sa Ustavom i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ispoštovan je i princip srazmjernosti, što znači da mjera tajnog nadzora može biti odobrena samo ako zadatak nije moguće izvršiti primjenom drugih ovlašćenja ili ako bi izvršenje zadatka zahtijevalo nesrazmjerni rizik ili ugrožavanje života i zdravlja ljudi. Predloženo ovlašćenje za primjenu metode tajnog prikupljanja podataka, na isti ili sličan način je zastupljeno u zakonima zemalja u regionu”, navodi se u prijedlogu Vlade.

Pravo da čitaju tuđa pisma

Izmjenama zakona operatori elektronskih komunikacija i poštanski operatori obavezuju se da omoguće službenicima ANB, na čijem čelu se nalazi Vladan Joković, pristup povjerljivim podacima.

Važećim zakonskim rješenjem bilo je predviđeno da pravo da prate poštanske pošiljke službenici ANB imaju samo da bi izbjegli nesrazmjerni rizik ili ugrožavanje tuđih života.

U zakonu se navodi da Agencija to može učiniti na osnovu odluke suda, jer se time privremeno ograničavaju Ustavom garantovana ljudska prava i slobode. Službenici Agencije imaju pravo da prate poštanske pošiljke samo ako sumnjaju na terorističke zavjere ili pripreme za oružani napad na državu.

Pravo da čitaju tuđa pisama u ANB-u imaju i ukoliko sumnjaju u pripreme atentata na javne funkcionere, podataka i dokumenata koji sadrže državnu tajnu.

Bez tendera do oružja

Predloženim izmjenama, između ostalog, briše se stavka prema kojoj je direktor Agencije mogao tražiti od državnog tužioca da policija privremeno prekine pretkrivični postupak kada osumnjičeni priprema krivično djelo protiv bezbjednosti države i ustavnog poretka.

U važećem zakonu precizirano je da je takav zahtjev direktor ANB-a mogao da traži najduže 90 dana.

Zakonske izmjene oslobađaju Agenciju obaveze da raspisuje tender za nabavku oružja i tehničke opreme.

Do sada je Agencija imala pravo da bez tendera nabavlja samo tehničku opremu. Vladin prijedlog definiše i u kojoj situaciji službenici Agencije mogu koristiti oružje.

U Vladinom prijedlogu se ističe da je Agencija obavezna da redovno informiše predsjednika države i parlamenta, kao i premijera o djelatnostima usmjerenim protiv nezavisnosti, suvereniteta, bezbjednosti i ustavnog poretka Crne Gore

“Službenci Agencije koji u izvršavanju svojih poslova mogu biti posebno izloženi opasnosti po ličnu bezbjednost, zdravlje i život, a koje odredi direktor Agencije, kao i službenici koji obavljaju poslove kontraobavještajne i bezbjednosne zaštite, imaju pravo nošenja službenog oružja. Službenici mogu upotrijebiti oružje samo u nužnoj odbrani i krajnjoj nuždi, u skladu sa Krivičnim zakonikom”, navodi se u Vladinom prijedlogu.

Kazne za rad mimo ANB

Izmjenama zakona je službenicima omogućeno da, kada interesi Agencije nalažu, privremeno rade u inostranstvu.

Službenicima Agencije se ne dozvoljava da rade druge poslove bez odobrenja direktora. Predviđene su i kazne za službenike koji rade mimo Agencije, ali i onima čije ponašanje šteti ugledu ANB-a. Tako će službenicima koji počine lakši disciplinski prekršaj od plate biti odbijeno 15 odsto.

Radnici Agencije koji se teže ogriješe o pravila službe šest mjeseci će primati 20 do 30 odsto manju platu, ali im može slijediti otkaz.

Ekonomski interesi

Ukoliko zakon bude usvojen, ANB će biti zadužena i za obavještajne i kontraobavještajne poslove u oblasti odbrane, ali i za prikupljanje podataka o potencijalnim prijetnjama po ekonomske interese Crne Gore.

U Vladinom prijedlogu se ističe da je Agencija obavezna da redovno informiše predsjednika države i parlamenta, kao i premijera o djelatnostima usmjerenim protiv nezavisnosti, suvereniteta, bezbjednosti i ustavnog poretka Crne Gore.

Pravo da budu informisani o obavještajnim podacima u oblasti odbrane imaju članovi Savjeta za odbranu i bezbjednost, ministar odbrane i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore. Ostali organi, kako se navodi u Vladinom prijedlogu, na povjerljive informacije imaju pravo samo ako

Bonus video: