Mugoša ništa ne smije da proda bez odobrenja Lukšića

U Katnićevom pismu se podsjeća i na obavezu da se saglasnost Vlade mora obezbijediti prije nego skupštine opštine donesu eventualne odluke o otuđenju državne imovine.
82 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.02.2011. 08:33h

Ministarstvo finansija ponovo je upozorilo predsjednike opština i lokalnih parlamenata da, bez prethodne saglasnosti Vlade, ne smiju prodavati, mijenjati ili poklanjati državnu imovinu.

U uputstvu za postupanje, u kome ministar Milorad Katnić čelnicima lokalnih samouprava pojašnjava odredbe Zakona o državnoj imovini, naglašava se da, prilikom podnošenja zahtjeva, oni moraju obrazložiti i kako misle da potroše novac od prodaje državne imovine.

U Katnićevom pismu se podsjeća i na obavezu da se saglasnost Vlade mora obezbijediti prije nego skupštine opštine donesu eventualne odluke o otuđenju državne imovine.

"Da bi nadležni organ opštine, Glavnog grada i Prijestonice, koji je u skladu sa zakonom i statutom određen za raspolaganje imovinskim pravima, donio odgovarajuću odluku o otuđenju imovinskog prava, neophodno je prethodnu saglasnost Vlade obezbijediti prije donošenja odluke nadležnog organa", piše u uputstvu koje je potpisao Katnić, kojim novi ministar finansija želi da uvede red u do sada haotičnu oblast raspolaganja državnom imovinom.

Drugi put iz Vlade Mugoši tumače Zakon o državnoj imovini

Uputstvo Ministarstva finansija može se tumačiti kao još jedan udar na gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu, koji je do sada podgoričkom parlamentu prvo dostavljao godišnji plan prodaje imovine, pa bi saglasnost Vlade tražio tek nakon što bi taj plan bio usvojen u Skupštini Glavnog grada.

Sukob između SDP-a i Mugoše, u vezi s tim, počeo je nakon što je Konjević u novembru prošle godine odbio da u dnevni red uvrsti gradonačelnikov predlog odluke o prodaji poslovnog prostora bivšeg restorana Karuč, jer nije postojala prethodna saglasnot Vlade.

U uputstvu se podsjeća da je Zakonom o državnoj imovini propisano da se sredstva ostvarena prodajom državne imovine koriste za realizaciju strukturnih reformi, otvaranje radnih mjesta, ulaganje u infrastrukturu i druge kapitalne investicije od interesa za Crnu Goru...

"S tim u vezi, neophodno je da, prilikom podnošenja zahtjeva Ministarstvu finansija za davanje prethodne saglasnosti Vlade, navedete u koju od navedenih namjena će biti upotrijebljena sredstva ostvarena prodajom nepokretnosti", ističe se u uputstvu.

Sukob između SDP-a i Mugoše, u vezi s tim, počeo je nakon što je Konjević u novembru prošle godine odbio da u dnevni red uvrsti gradonačelnikov predlog odluke o prodaji poslovnog prostora bivšeg restorana Karuč, jer nije postojala prethodna saglasnot Vlade.

Konjević je tada zatražio mišljenje Vlade i dobio Lukšićevu potvrdu da je Mugoša, prema zakonu, dužan da traži saglasnost Vlade, prije nego što Skupštini Glavnog grada predloži prodaju nepokretnosti.

Gradonačelniku smetao i Zakon o državnoj imovini

Mugoša se sa Vladom konfrontirao i prilikom usvajanja Zakona o državnoj imovini, govoreći tada da je taj akt uperen protiv njega i Glavnog grada.

Mugoša je tada, tražio da u zakonu imperativno piše da će Crna Gora bez naknade ustupiti opštini nepokretnost potrebnu za ostvarivanje javnog interesa.

Uprkos Mugošinom protivljenju, njegove kolege iz DPS-a ostale su pri stavu da opština ne može prodati svoje nepokretnosti bez prethodne saglasnosti Vlade, te da u prilikama kada postoji sumnja da li je dobro u svojini države ili opštine - "uzeće se da njime raspolaže država".

Mugoša je tada, takođe, tražio da u zakonu imperativno piše da će Crna Gora bez naknade ustupiti opštini nepokretnost potrebnu za ostvarivanje javnog interesa, ali je i taj predlog odbačen.

“Nijedan od zakona nije usvojen sa povratnim dejstvom, barem u ova dva, tri saziva, koliko pamtim. Ne vidim razloga zašto se to sada radi, sem ako nije protiv nečega ili nekoga. Tu smo se prepoznali mi u Glavnom gradu", rekao je tada Mugoša.

Mandić: Vlada da ne koči razvoj opština

Predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić smatra da Vlada mora biti realna u sprovođenju novih mjera, ističući da se sve mora sprovoditi efiksano i brzo. Vladin patronat nad prodajom opštinskog zemljišta, smatra on, ne bi se smio zloupotrebljavati niti zaustavljati procese u opštinama.

"To ne bi smjelo postati kontraproduktivno, kada su u pitanju razlozi zbog kojih neko mora da proda zemlju. Zemlju treba rijetko prodavati, ali to se ponekad mora raditi da bi se rješavala druga infrastrukturna pitanja. Vlada mora biti efikasna, da se ne bi desilo da propadne projekat zbog toga što treba da ispoštujemo Vladu a ona ne odgovora na naše zahtjeve", kazao je Mandić.

Prvi čovjek Herceg Novog smatra da je pitanje vlasništva nad zemljištem nejasno, pojašnjavajući da se zakonski država smatra vlasnikom zemljišta ali i da je opština korisnik.

"Pitanje je ko tu ima prednost. Neka Vlada ima evidenciju o prodaji zemlje, ali bih želio da to bude stvarno efikasno".

Prema njegovom mišljenju saglasnost o prodaji zemlje prvo treba da donese Skupština opštine, a nakon što odbornici odobre prodaju konačnu dozvolu treba očekivati od Vlade.

Mandić je kazao da na Vladine mjere gleda kao na pokušaj evidencije prodaje zemljišta, i sprečavanje eventualnih zloupotreba.

Galerija

Bonus video: