Vuksanović: Pohlepna otuđena elita od Budve napravila svoj mali partijsko-tajkunski feud

Govoreći o Petrovcu, Vuksanović je kazala da je i ovo mjesto nažalost takođe simbol devastacije sa megalomanskim građevinama koje štete razvoju turizma i trajno devastiraju jedini neobnovljivi resurs, a to je prostor
202 pregleda 16 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Budva, Foto: Izborni štab Draginje Vuksanović
Draginja Vuksanović, Budva, Foto: Izborni štab Draginje Vuksanović
Ažurirano: 29.03.2018. 13:01h

Budva je grad koji je sinonim neplanske, divlje gradnje i nažalost simbol nedgovornog upravljanja prostorom kao najvažnijim resursom koji treba da služi svima, saopštila je danas kandidatkinja Socijaldemokratske partije (SDP) za predsjednicu Crne Gore Draginja Vuksanović.

Kako je saopšteno iz njenog izbornog štaba, ona je danas posjetila Budvu gdje se susrela sa potpredsjednikom Opštine i sekretarom za finansije, razgovarala sa građanima, a obišla je i Starački dom i ribnjak "Božović".

Ona je navela da su razmjere devastacije prostora bile tolike u Budvi da su neki DPS ministri, ne tako davno, utvrdili da je Budva devastiran prostor i da ga treba prepustiti samom sebi, dodajući da se sa takvim neodgovornim odnosom mora hitno prestati ako hoćemo da sačuvamo nešto od prirodnog blaga koje nam je dato i koje treba da koristi održivom planskom razvoju od koga će koristi imati svi gradjani.

"Pohlepna otuđena elita se dobro potrudila da od metropole crnogorskog turizma napravi svoj mali partijsko-tajkunski feud", naglasila je Vuksanović.

Ona je upozorila na plan da se naprave zabranjene zone za naše građane koji, ako se ovako nastavi, ubrzo neće imati pristup moru i plažama već će to biti rezervisano isključivo za privilegovane.

"Neka budu sigurni da im to nećemo dozvoliti jer su ovo narodna dobra a ne njihova prćija. Ovo more i ove plaže nijesu njihove već su svih nas", navela je Vuksanović.

Ona je dodala da potezi koje povlači nova vlast u Budvi pokazuju da se domaćinskim odnosom može kvalitetno upravljati iako ima još prostora da se stanje dodatno unaprijedi.

Govoreći o Petrovcu kazala je da je i ovo mjesto nažalost takođe simbol devastacije sa megalomanskim građevinama koje štete razvoju turizma i trajno devastiraju jedini neobnovljivi resurs, a to je prostor.

"Stoga je potrebno trajno zaustaviti dalju gradnju na potezu DUP-a Petrovac centar (kao I DUP Budva Centar) i posvetiti mnogo veću pažnju procesu planiranja, sa glavnim akcentom na sanaciju postojećeg stanja javne infrastrukture".

Vuksanović je navela i da država čija je glavna grana privrede turizam, od kog se ubere oko milijardu eura godišnje, konstantno mora raditi na razvoju održivog turizma, što podrazumijeva izgradnju hotelskih kapaciteta, a ne stanova za tržište kako bi privilegovani ubirali ekstraprofit i uništavali prostor.

„Nećemo im dozvoliti da rasparčaju Budvansku rivijeru. Znaju građani Budve da su smislili plan da poklone dio ovog preduzeća i otuđe ga iz državnog vlasništva. Nijesmo im dali Luku Bar ni Kraljičinu plažu ni Luku Kotor, pa im nećemo dozvoliti da otmu ni Budvansku rivijeru, zaključila je Vuksanović.

Ona je poručila da nakon 15. aprila stižu promjene i vrijeme odgovornosti za otudjenu elitu a istovremeno i vrijeme rada i reda u kojem će se umjesto pohlepe i nemorala cijeniti struka, znanje i pošten odnos prema poslu.

Bonus video: