Vujanovićev savjetnik ambasador u Poljskoj

Sagovornici “Vijesti” iz Vlade ukazuju da se mora razmišljati o otvaranju ambasada u Holandiji, Španiji, Rumuniji, Bugarskoj i jednoj skandinavskoj zemlji, najvjerovatnije Norveškoj.
350 pregleda 0 komentar(a)
Vujanovic i Lekovic, Foto: Arhiva Vijesti
Vujanovic i Lekovic, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 10.02.2011. 08:13h

Prvi ambasador Crne Gore u Poljskoj biće Ivan Leković, aktuelni savjetnik predsjednika države za međunarodnu ekonomsku saradnju, saznaju "Vijesti" u Vladi.

Leković bi sljedećeg mjeseca trebalo da počne da radi u Varšavi, kada se očekuje da će ambasada u jednoj od najvećih članica EU biti spremna za useljenje.

Poljaci su ambasadu u Crnoj Gori otvorili prije tri godine, ali njen prvi čovjek Jaroslav Lindenberg i dalje ima status otpravnika poslova.

To se u diplomatskim krugovima tumači kao izraz nezadovoljstva što Crna Gora nije uzvratila slanjem svog ambasadora u Varšavu.

Leković (33) je završio Ekonomski fakultet u Podgorici, a na Univerzitetu u Lećeu je završio magistarske studije iz međunarodnog privrednog prava, gdje je u maju 2006. doktorirao iz oblasti ekonomskih politika koje se odnose na Zapadni Balkan.

Od 2000-te godine je radio u Ministarstvu inostranih poslova, od 2001. u Misiji Crne Gore pri EU u Briselu, zatim u Ministarstvu za ekonomske odnose sa inostranstvom.

Od 2003. godine je u kabinetu Filipa Vujanovića.

U zvaničnoj biografiji je napisao da govori engleski, italijanski i francuski jezik.

Iz Ministarstva vanjskih poslova ranije je najavljeno da planiraju da ove godine bude kupljena zgrada za potrebe ambasade u Vašingtonu, za što je u budžetu predviđeno 250.000 eura.

Još 250.000 eura za tu zgradu očekuje se od dijaspore.

Sagovornici “Vijesti” iz Vlade ukazuju da se mora razmišljati i o otvaranju ambasada u Holandiji, Španiji, Rumuniji, Bugarskoj i jednoj od skandinavskih zemalja, najvjerovatnije Norveškoj.

Ipak, teško je procijeniti kada će to biti ostvareno pošto je budžet MVPEI-ja ove godine za skoro četiri miliona eura manji nego što je to ministarstvo tražilo.

Bonus video: