U Afganistan ide i jedna dama: Nije me strah

Pripadnici naše vojske su spremni i očekujemo da će profesinalno i odgovorno, kao i pripadnici prvog i drugog kontigenta, nastaviti da izvršavaju svoje obaveze
69 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 13:47h

Članovi Odbora za bezbjednost i odbranu obišli su 35 vojnika na čelu sa komandantom trećeg crnogorskog kontigenta za učešće u mirovnoj misiji UN “Isaf” u Afganistanu majorom Zoranom Vukadinovićem, kako bi ih podržali pred njihov skori odlazak u Afganistan.

Ministar odbrane Boro Vučinić poručio je da je jedan od najvažnijih zadataka Vojske Crne Gore i naše države doprinos globalnom miru kroz participaciju u mirovnim misijama.

"Pripadnici naše vojske su spremni i očekujemo da će profesinalno i odgovorno, kao i pripadnici prvog i drugog kontigenta, nastaviti da izvršavaju svoje obaveze. Situacija je sada drugačija nego što je ranije bila, prilike su složenije nego što su bile prilikom odlaska prvog i drugog kontigenta, sa čim su upoznati naši pripadnici, i svakako da je to znak i potreba za povećanim stepenom senzibilnosti tokom njihovog boravka tamo”, rekao je Vučinić, dodajući da će prevoz vojnika prema bazama na sjeveru Afganistana biti organizovan u narednih nekoliko dana.

Predsjednik odbora za bezbjednost i odbranu Mevludin Nuhodžić smatra da je Vojska Crne Gore, učešćem u mirovnoj misiji u Afganistanu, izvršila kvalitetnu reformu vojske i dobila jači kredibilitet.

Major Zoran Vukadinović, koji je komandant polugodišnje mirovne misije, naveo je da njegov vod broji 28 pripadnika i medicinski tim od tri pripadnika.

"Smatram da smo u prethodna četiri mjeseca stekli određene vještine koji će nam pomoći da bezbjedno izvršimo sve zadatke koji nam budu postavljeni u Afganistanu. Bili smo mjesec dana na zajedničkoj obuci s pripadnicima mađarske vojske, s kojima ćemo biti zajedno u polikomrijskoj bazi”, rekao je Vukadinović.

Jedina dama koja će učestvovati u crnogorskoj mirovnoj misiji Branka Bošković kazala je da joj je drago što je dio tog tima i da ne osjeća nikakav strah.

"Imam punu podršku porodice i prijatelja, nije me strah. Izuzetna mi je čast što sam dio tima", rekal je ona, navodeći da i njena ćerka radi u vojsci i da se nada da će krenuti njenim stopama.

Galerija

Bonus video: