Vučinić: Dobijali i drugi stanove, a samo se pita za Samardžića

Vlada je na zahtjev Ministarstva odobrila 500.000 eura za rješavanje stambenih pitanja vojnih starješina, a od toga je 200.000 dodijeljeno za kupovinu Samardžićevog stana
157 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.02.2011. 15:36h

Ministar odbrane Boro Vučinić rekao je da je pripadnicima vojske Crne Gore tokom posljednjih 5 godina podijeljen 521 stan, od kojih je najmanje 12 stanova, poput onog koji je dodijeljen načelniku Generalštaba Draganu Samardžiću.

Vučinić je rekao da je „Samardžić možda prvi koji se pita za to“.

„Jeste u pitanju je cifra od 187 hiljada eura, 1.800 eura po metru kvadratnom, ali ako radite odgovoran posao u državi i prvi put ste dobili stan kao viceadmiral tek 2009. pravo pitanje je zašto tek tada i zašto bi druga država dala stan nekome kao kapetanu fregate, veći od onoga koji mu je ova država dala kao viceadmiralu i načelniku Generalštaba“, rekao je Vučinić, dodajući da nije riječ o podobnosti, jer je „svaki pripadnik vojske CG koji je došao u CG da služi državi podoban“.

Prvi put u lični stan

Vlada Crne Gore odobrila je Samardžiću 200.000 eura za kupovinu stana u Tivtu, a prvom čovjeku Vojske omogućeno da koristi i službeni stan u Podgorici. Osim Samardžića, stanove ili proširenja su od Vlade dobila sva tri pomoćnika ministra odbrane Bora Vučinića.

Osim novca za Samardžićev stan, Vlada je u prethodne tri godine odobrila i kredite od 20 do 40.000 eura, dok je jedan od starješina dobio 160.000 eura za kupovinu stana

U Ministarstvu odbrane „Vijestima“ je potvrđeno da je Vlada 2009. godine Samardžiću odobrila kupovinu stana od 102 kvadrata u Tivtu, ne navodeći o kojoj se sumi radi, kao i da je načelnik Generalštaba u stan uselio prošle godine. Osim stana u Tivtu, kako tvrde u Ministarstvu, Samardžić će do kraja mandata koristiti službeni stan u Podgorici od 35 kvadratna metra.

„Prvi put, od početka karijere, Samardžić je počeo da živi u sopstvenom stanu. U bivšoj državnoj zajednici dobio je stan od 104 kvadratna metra u Beogradu, u kojem, budući da je radio u Crnoj Gori, nikada nije živio, niti mu je omogućeno da ga otkupi.

Nakon obnove nezavisnosti Crne Gore, Ministarstvo odbrane Srbije je pokrenulo postupak pred Četvrtim opštinskim sudom u Beogradu na koji Samadržić nije ni pozvan.

Odlukom suda stan je oduzet uz obrazloženje da se nakon proglašenja samostalnosti, Samardžić opredijelio za službu u Crnoj Gori“, piše u odgovoru Ministarstva “Vijestima”.

Pomoćnici po sedamdesetak kvadrata

Osim Samardžićevog, Vlada je prethodnih godina riješila i stambena pitanja pomoćnika ministra odbrane. Podsjećajući da pomoćnike ministra imenuje Vlada, u Ministarstvu ističu da je za rješavanje njihovog stambenog pitanja nadležna Vladina stambena komisija.

Tako je, odlukom te komisije, pomoćnik ministra za ljudske resurse dr Rajko Novićević dobio dvosoban stan od 75 kvadratnih metara, dok je pomoćniku ministra za politiku odbrane Drašku Jovanoviću dodijeljen stan od 70 kvadrata. Pomoćnik ministra za materijalne resurse pukovnik Rifet Kosovac, navode u Ministarstvu, zamijenio je stan od 55 kvadratnih metara za drugi koji je 15 kvadrata veći.

Prema tvrdnjama dobro obaviještenih izvora „Vijesti“ iz vojnog vrha, Vlada je na zahtjev Ministarstva odobrila 500.000 eura za rješavanje stambenih pitanja vojnih starješina, a od toga je 200.000 dodijeljeno za kupovinu Samardžićevog stana.

Osim novca za Samardžićev stan, Vlada je u prethodne tri godine odobrila i kredite od 20 do 40.000 eura, dok je jedan od starješina dobio 160.000 eura za kupovinu stana.

Sagovornici „Vijesti“ tvrde da je Vlada prihvatila i da se više stanova, dodijeljenih 2006. godine tadašnjim visokim starješinama u Vojsci, dodijele s pravom otkupa.

Opširnije u štampanom izdaju

Galerija

Bonus video: