Lobisti iz Vašingtona stigli na konsultacije

Njihov posao je da se sastaju sa zvaničnicima američke administracije u vezi sa “interesom Crne Gore da postane članica NATO-a”
122 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.02.2011. 18:56h

Crnogorski lobisti u Vašingtonu Brus Džekson, Pejdž Ref, Rendal Šoneman i Bain Enis, čiji je glavni zadatak da pomognu ulazak u NATO što je prije moguće, imali su u protekla dva dana niz razgovora sa zvaničnicima Vlade i Skupštine, sa ciljem da se upoznaju sa najnovijim procesima u Crnoj Gori.

“Izazovi koje najprije treba savladati u narednim fazama integracija su, u najvećem dijelu, u oblasti vladavine prava, kao temelja svake stabilne države”, kazao im je predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić.

On je na sastanku sa zvaničnim savjetnicima Vlade Crne Gore u procesu evroatlantskih integracija i reforme sistema odbrane, istakao da je taj pravac za Crnu Goru neupitan.

“Mnogo važnije od datuma članstva Crne Gore u NATO i EU je voditi politiku demokratije, prosperiteta, socijalnog i razvoja ljudskih prava i sloboda”, saopšteno je iz Krivokapićevog kabineta.

“Atlantska alijansa i njene demokratske vrijednosti jačaju socijalnu koheziju novih demokratija, a mi sasvim sigurno takvi jesmo, i šalje nezamjenjivu poruku o stabilnosti stranim investitorima, koji trebaju našem regionu za još jednu fazu razvoja naših mladih demokratija”, ocijenio je Krivokapić.

Mnogo važnije od datuma članstva Crne Gore u NATO i EU je voditi politiku demokratije, prosperiteta, socijalnog i razvoja ljudskih prava i sloboda

Posao im "interes Crne Gore da postane članica NATO"

U izvještaju američkog Ministarstva pravde koji se odnosi na Crnu Goru u dijelu “priroda usluga” stoji da je MIP angažovao te lobističke firme za “politički konsalting u SAD”. Njihov posao je da se sastaju sa zvaničnicima američke administracije u vezi sa “interesom Crne Gore da postane članica NATO-a”, ali i crnogorskim aktivnostima u okviru Američko-jadranske povelje (A5).

Rif je trenutno najviše angažovan kao politički konsultant, koji lobira u ime malih evropskih zemalja i njihovih želja da postanu članice NATO-a. Njegove usluge su godinama plaćale Litvanija, Slovačka i Hrvatska, a najduže Albanija, koje su sve danas članice Alijanse, kao i Gruzija i Makedonija.

Od početka angažmana sa državama u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, partner Rifa je Rendal Šoneman, takođe poznati vašingtonski lobista koji radi sa novim i budućim članicama NATO-a. Sada vlasnik i predsjednik kompanije “Orion stratedžis”, Šoneman je bio direktor Odsjeka za spoljnu politiku kod tada republikanskog senatora Džona Mekejna.

Treći iz tima koji stiže u Podgoricu, Bejn Enis, takođe je radio u Klintonovoj administraciji.

Brus Džekson je osnivač i predsjednik Centra za demokratije u tranziciji. Bio je 11 godina vojni obavještajac nakon čega je radio u Ministarstvu odbrane. Nakon toga, zaposlio se Lehman Brother, investicionu banku u Njujorku. Džekson je blizak republikancima.

Bonus video: