Zakon o ombudsmanu usvojiti u martu

Bez usvajanja zakona o ombudsmanu ne može u potpunosti da se primijeni Zakon o zabrani diskriminacije.
0 komentar(a)
Odbor za ljudska prava, Foto: Luka Zeković
Odbor za ljudska prava, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.02.2011. 15:22h

Odbor za ljudska prava i slobode predložio je danas predsjedniku Skupštine Ranku Krivokapiću da na prvu sjednicu proljećnog zasijedanja parlamenta u dnevni uvrsti Predlog zakona o zaštitniku ljudskih prava i sloboda.

To je jednoglasni zaključak današnje sjednice Odbora, koji je predložila poslanik Socijalističke narodne partije Snežana Jonica.

Odbor je Krivokapiću predložio i da plenum na istoj sjednici razmotri predlog za imenovanje zamjenika ombudsmana, koji je u skupštinskoj proceduri od 30. juna prošle godine.

Bez usvajanja zakona o ombudsmanu ne može u potpunosti da se primijeni Zakon o zabrani diskriminacije.

Odbor je usvojio i Plan aktivnosti za ovu godinu, u funkciji jačanja kontrolne uloge tog skupštinskog tijela, a u cilju kvalitetnog ispunjavanja evropskih obaveza Crne Gore.

Aktivnosti Odbora u narednom periodu fokusiraće se, u okviru Poslovnikom Skupštine utvrđenih nadležnosti, na zadatke koji su akcentirani u Mišljenju Evropske komisije.

Plan aktivnosti predviđa povećanje kontrolnih saslušanja, kao i organizovanje javnih tribina o zakonima o sprječavanju nasilja u porodici i o besplatnoj pravnoj pomoći.

Odbor će posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti pravima djece, sa akcentom na školovanje djece sa posebnim potrebama.

Odbor je prihvatio preporuke OEBS za unapređenje Plana aktivnosti, kao i dio sugestija iz civilnog sektora, čiji je cilj osnaživanje uloge tog skupštinskog tijela.

Plan aktivnosti sadržaće i predlog Bošnjačke stranke da Izvještaj Ministarstva za ljudska i manjinska prava sadrži i posebnu informaciju o srazmjernoj zastupljenosti pripadnika manjina u organima državne uprave.

Odbor je većinom glasova odbio predlog poslanika Pokreta za promjene Koče Pavlovića za kontrolno saslušanje ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Ivana Brajovića o pregovorima sa susjednim zemljama o izbjeglicama i dvojnom državljanstvu.

Bonus video: