SAMO ETNIČKI

Sastanak u manastiru Ždrebaonik, da se na popisu ne omane

Glavna tema tajnog sastanka bila je priprema za popis, kako bi se što više građana Crne Gore izjasnilo kao Srbi.
153 pregleda 0 komentar(a)
zoran lutovac amfilohije, Foto: Arhiva "Vijesti"
zoran lutovac amfilohije, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.02.2011. 08:36h

U susret aprilskom popisu stanovništva mitropolit Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije sastao se prošle subote veče u manastiru Ždrebaonik kod Danilovgrada sa predstavnicima prosrpskih političkih partija i ambasadorom Srbije u Podgorici Zoranom Lutovcem, potvrđeno je “Vijestima” od više izvora iz opozicije.

Kod Amfilohija su bili potpredsjednik SNP-a Vasilije Lalošević, potpredsjednik Nove srpske demokratije Slaven Radunović i funkcioner te stranke Goran Radonjić, koji je istovremeno bio predstavnik Matice Srba.

Sastanku su prisustvovali i  predstavnici Narodne stranke Dragan Šoć i Slaviša Guberinić i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović, a uz Amfilohija su bili i sveštenici SPC Velibor Džomić i Radomir Nikčević.

Na inicijativu partija

Prema informacijama “Vijesti”, glavna tema sastanka koji je pripremljen i održan u strogoj konspiraciji, bila je priprema za popis i strategija zajedničkog djelovanja kako bi se što više građana Crne Gore izjasnilo kao Srbi i saopštilo da govori srpskim jezikom.

Nekoliko izvora “Vijesti” tvrdi da je sastanak održan na inicijativu partija na čelu sa SNP-om. Oficijelni stav te stranke, koji su i sinoć saopštili, je da popis ne smije da bude političko, nego samo statističko pitanje.

Zamonašene dvije monahinje?

Izvori “Vijesti” tvrde da su na sastanku predstavnici partija napali Vuksanovića, optužujući ga da je formiranjem Srpskog savjeta priznao da su Srbi manjina, dok je on poručivao da Srbi u Crnoj Gori ne smiju da budu ni pod čijom kontrolom, pa ni nekih struktura iz Beograda, već da u samoj Crnoj Gori treba da se bore za svoja prava. Vuksanović juče nije htio da se oglašava.

Iz Mitropolije su juče rekli da ništa ne znaju o sastanku u Ždrebaoniku.

“Te večeri su u manastiru zamonašene dvije monahinje. Bilo je puno njihovih prijatelja i rođaka”, kazao je juče “Vijestima” Gojko Perović, dekan Bogoslovije na Cetinju.

Ambasador Lutovac rekao je da ne daje izjave, kao i Vasilije Lalošević, koji nije htio ništa da komentariše. Slaviša Guberinić tvrdio je da nema pojma da je bio sastanak na kojem je prisustvovao, dok je Slavenu Radunoviću bio isključen telefon.

Da su se i predstavnici Hrvata angažovali uoči popisa prošle sedmice javno je saopštilo Hrvatsko nacionalno vijeće, koje je 29. januara bilo organizator sastanka u Tivtu, kojem su, osim predstavnika hrvatskih udruženja, prisustvovali i generalni konzul Hrvatske Božo Vodopija, savjetnik u hrvatskoj ambasadi Nebojša Kirigin, ali i kotorski biskup Ilija Janjić

Prema informacijama “Vijesti”, glavna tema sastanka koji je pripremljen i održan u strogoj konspiraciji, bila je priprema za popis i strategija zajedničkog djelovanja kako bi se što više građana Crne Gore izjasnilo kao Srbi i saopštilo da govori srpskim jezikom

Na skup Hrvata došli konzul i kotorski biskup Ilija Janjić

Da su se i predstavnici Hrvata angažovali uoči popisa prošle sedmice javno je saopštilo Hrvatsko nacionalno vijeće, koje je 29. januara bilo organizator sastanka u Tivtu, kojem su, osim predstavnika hrvatskih udruženja, prisustvovali i generalni konzul Hrvatske Božo Vodopija, savjetnik u hrvatskoj ambasadi Nebojša Kirigin, ali i kotorski biskup Ilija Janjić.

Janjić je tada rekao da je popis „istorijska šansa“ za hrvatsku manjinu.

„Ovo je povijesna šansa za nas na ovim prostorima gdje su u prošlosti bili Hrvati, gdje su u prošlosti Hrvati stvarali kulturu. Povjesno je da sada zaista budemo jedinstveni... Sama crnogorska država ide nam nekako na ruku da budemo otvoreni i sami žele da izađe taj strah da se možemo opredijeliti i reći ono što jesmo. Zato ja samo to podržavam. U tom jedinstvu mi ćemo moći pridobiti i mnoge one takorekući 'izgubljene' ili 'pojedene' koje je strah iskazati se“, rekao je Janjić, prenio je DUX radio.

Janjić je juče “Vijestima” rekao da „evanđelje daje podršku bilo kom popisu“.

„Kršćanin i Crkva moraju prisustvovati popisu da se ne bi desilo da mu neko ukrade ono što su mu bili djed i otac. Budući da sam Hrvat dao sam tako podršku hrvatskoj opciji.“, rekao je Janjić, ističući da se „popis može degradirati.“

„Mi smo autohtona manjina u Crnoj Gori. Svako treba da se diči svojim i da poštuje druge“, rekao je kotorski biskup.

Na popisu iz 2003. godine 7.062 stanovnika ili 1,05 odsto stanovnika u Crnoj Gori izjasnilo se Hrvatima, najviše u Tivtu, 2.761 ili 19,73 odsto.

Prema poslednjem popisu Hrvata u Kotoru je 1.842, Herceg Novom 831, Podgorici 734, Baru 268.

Tadić zvao i Milića, SNP to krije Beograd 

Predsjednik Srbije Boris Tadić na današnji sastanak u Beogradu sa predstavnicima srpske dijaspore zvao je i predsjednika SNP-a Srđana Milića, ali je do sinoć bilo neizvjesno da li će se on pojaviti kod Tadića.

SNP već danima neće da kaže da li će se Milić, koji je bio na prošlom skupu predstavnika srpske dijaspore kod Tadića, odazvati pozivu srpskog predsjednika. Šef Medijskog centra SNP-a Dragan Koprivica sinoć nije htio ni da kaže da li im je stigao poziv od Tadića.

Izvor “Vijesti” iz Beograda tvrdi da je Miliću upućen poziv, da su već sinoć u Beogradu bili predsjednici NS i DSS Predrag Popović i Ranko Kadić, te da do sinoć u srpsku prijestonicu nijesu još bili stigli vođa Nove srpske demokratije Andrija Mandić i Milić.

Sagovornik “Vijesti” tvrdi da je riječ o sastanku koji je zakonska obaveza Tadića i da se on održava namjanje jednom godišnje. “Sastanak u Beogradu nastavak je pritiska nacionalističkog Beograda na nezavisnu Crnu Goru”, ocijenio je juče funkcioner DPS-a Miodrag Vuković. V. R. - D. M.

Preporučujemo za Vas