Vujanović se sastao sa predsjednicom Litvanije

Litvanska predsjednica Dalija Gribauskaite je kazala da podržava Crnu Goru u evropskim integracijama.
0 komentar(a)
Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Vujanović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 07.02.2011. 13:45h

Litvanija očekuje da Crna Gora blagovremeno ispuni uslove za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU), a spremna je da je podrži u evropskim i evroatlantskim integracijama, kazala je litvanska predsjednica Dalija Gribauskaite.

Ona je, na sastanku sa crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, ocijenila da je Crna Gora ostvarila značajna dostignuća u postizanju NATO standarda i čestitala joj na dobijanju statusa kandidata za članstvo u EU.

“Predsjednik Crne Gore je iskazao očekivanje da će Litvanija nastaviti podršku Crnoj Gori u njenim strateškim integracionim ciljevima posebno vrednujući spremnost da svoja značajna iskustva podijeli sa Crnom Gorom”, navodi se u saopštenju iz Vujanovićevog kabineta.

Sedam uslova koje je Evropska komisija postavila Crnoj Gori da bi počela pristupne pregovore odnose se na usvajanje izbornog zakodavstva, borbu protiv kriminala i korupcije, reformu administracije, depolitizaciju i osnaživanje nezavisnosti sudstva, povećanje slobode medija i saradnje sa NVO sektorom, kao i na primijenu zakonskog i političkog okvira za antidiskriminaciju

Bonus video: