Njemački šef diplomatije dolazi u posjetu Crnoj Gori

Njemačka je veliki kritičar dešavanja na Balkanu i zagovara princip uslovljavanja i ispunjavanja uslova za napredak država zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.
0 komentar(a)
Gido Vestervele, Foto: Wikipedia
Gido Vestervele, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.02.2011. 12:40h

Šef njemačke diplomatije Gvido Vestervele sprema se da zvanično posjeti Crnu Goru, saopšteno je iz Vlade.

Njemačka je veliki kritičar dešavanja na Balkanu i jedna je od zemalja EU koja zagovara princip uslovljavanja i ispunjavanja uslova za napredak država zapadnog Balkana na putu evropskih integracija.

U Vladinom saopštenju se navodi i da se minsitar vanjskih poslova Crne Gore Milan Roćen sreo sa Vesterveleom u Minhenu, tokom drugog dana Konferencije o bezbjednosti u Minhenu.

“O jačanju bilateralnih odnosa sa Njemačkom Roćen je razgovarao i sa spoljnopolitičkim savjetniko kancelarke Angele Merkel Kristofom Hojsgenom”, piše u saopštenju.

Dodaje se da je Roćen imao i kraći susret sa ministrom inostranih poslova Poljske Radoslavom Sikorskim, koji je, između ostalog, naglasio da će njegova zemlja tokom predsjedavanja EU u drugoj polovini godine pružiti snažnu podršku daljem progresu Crne Gore i drugih zemalja ZB na evropskom putu.

On je, dodaju iz Vladinog Biroa za odnose s javnošću, istakao da će Poljska nastaviti da podržava i evroatlanske aspiracije Crne Gore: “Bilo je riječi i o skorom otvaranju Ambasade Crne Gore u Varšavi, kao i o intenziviranju kontakata na svim nivoima”.

Roćen je imao i odvojeni razgovor sa ministrom inostranih poslova Ukrajine Konstantinom Griščenkom o unapređenju bilateralnih odnosa.

“Zajednički je konstatovano da obje strane treba da učine napor da se stvore uslovi za nastavak pregovora o pristupanju Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji”, navodi se u saopštenju.

Ministar Roćen se sreo i sa predsjednikom Minhenske konferencije o bezbjednosti, Volfgangom Išingerom, koji je prihvatio poziv da posjeti Crnu Goru. Susreo se takođe i sa brojim visokim zvaničnicima iz regiona, evropskih zemalja, SAD, Rusije i drugih država, kao i predstavnicima međunaordnih organizacija.

Bonus video: