Milačić: Odluka Vlade o ruskim diplomatama je uperena dijelom protiv moje kandidature

"Oni ne samo da čiste, obračunavaju se sa ruskim državljanima i diplomata to rade i sa državljanima Crne Gore. Samo je jedna poruka – obračunati se sa Rusijom i onim snagama koji žele najbolje odnose sa Rusijom. Ovo vidim kao direktan napad na moju nandidaturu".
129 pregleda 0 komentar(a)
Marko Milačić, Foto: Printscreen
Marko Milačić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.03.2018. 10:40h

Predsjednički kandidat Marko Milačić na vanrednoj konferenciji za novinare saopštio je da je Boro Đukić počasni konzul Rusije kojem je Vlada danas uskratila saglasnost za djelovanje.

Milačić je kazao da tu odluku Vlade vidi kao direktan napad na njegovu predsjedničku kandidaturu.

"Ovdje je riječ o dvojakim razlozima za ovu sramnu akciju. Jedan je spoljnopolitički, a drugi unutarpolitički Spoljnopolitički je jedino što se nameće kao logično - globalna antiruska histerija. Crna Gora ovim odlučuje da prati pogubnu antirusku politiku na globalnu nivou. Ja ne prihvatam rat protiv Rusije, sankcija, sa nama bratskim narodom u Rusiji", kazao je Milačić.

Kao unutarpolitički razlog vidi to što je Đukić njegov prijatelj.

"To je moj prijatelj i moje partije. To je plemenik. To je čovjek od ugleda. Još jedan čovjek akter ove priče potiče iz Brskuta, a to je onaj koji protjeru Bora Đukića, a to je ministar vanjskih poslova Srđa Darmanović. To je sramno, a sada čujem da se to dešava i sa još jednim diplomatom".

Milačić je naveo da je Đukić državljanin Crne Gore, koji nije na platnom spisku ruske ambasade.

"Oni ne samo da čiste, obračunavaju se sa ruskim državljanima i diplomata to rade i sa državljanima Crne Gore. Samo je jedna poruka – obračunati se sa Rusijom i onim snagama koji žele najbolje odnose sa Rusijom. Ovo vidim kao direktan napad na moju nandidaturu".

Milačić je naveo želi da promoviše politiku mira, nenasilja

"Želimo najbolje odnose sa svim zemljama u regionu, ali želimo prijateljske odnose sa nama najbiližima Srbijom i Rusijom",

Istakao je da ovo što se dešava u Crnoj Gori sada je "nezabilježena čistka protiv ruskih diplomata, nezabilježena čistka i rat protiv vitalnih interesa Crne Gore".

"Ovdje se iskorjenjava jedan narod i jedna zemlja, ne samo ekonomski. Naši interesi su duboko skopčani sa interesima ruskog, srpskog i drugih naroda".

Naveo je i da "ovo što se dešava na geopolitičkom nivou su samo odjeci i eho propagande i rata protiv Rusije".

"Nepotvrđene su i nedokazane optužbe za pokušaj ubistva Sergeja Skripalja, a to je Rusija demantovala i najavila konrtramjere. Da li na slijepo treba da slijedimo diktate, umjesto da čekamo da vidimo šta se desilo. Mislim da to nije pametno i treba da pratimo politiku više zemalja EU koje nijesu željele da protjeruju ruske diplomate. Crna Gora ne smije to da radi jer je to samoubilačka politika".

Milačić je dodao da je riječ "o ratovanju nakon sankcija".

"Ovo je novi vid neprijateljstva i produbljivanje rata. Ne pristajem na to i nikada neću pristati na ovakvu samoubilačku politiku Crne Gore. Nikada neću raditi ovo što se sada radi i neću postupati po diktatima", kazao je Milačić.

Bonus video: