CKM traži intoniranje himne u školama

U 14 amandmana se, između ostalog, zahtjeva isticanje državne zastave na svim zgradama opština i predstavništvima političkih partija.
55 pregleda 0 komentar(a)
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
zastava, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.02.2011. 14:36h

Crnogorska kulturna mreža (CKM) predala je Vladi Crne Gore amandmane na zakone o državnim simbolima i Danu državnosti kojima se predviđaju veće kazne za one koji ne poštuju državne simbole.

U 14 amandmana se, između ostalog, zahtjeva isticanje državne zastave na svim zgradama opština i predstavništvima političkih partija.

CKM traži i da se himna u skraćenoj verziji izvodi samo na sportskim manifestacijama, dok bi njeno intoniranje bilo obavezno na proslavama dana opštine, početku zasijedanja Skupštine Crne Gore kao i na početku i polugodištu svake školske godine.

Prijedlogom CKM-a, dostavljenom Vladi, predviđeno je da se udvostruče kazne za predstavnike izvršne, zakonodavne ili sudske vlasti koji ne poštuju zakone o državnim simbolima. U toj NVO tvrde da su amandmane predali kako bi upozorili na nizak nivo patriotske svijesti u Crnoj Gori.

“Od ovoga trenutka Vlada preuzima svu odgovornost za nepoštovanje i skrnavljenje državnih simbola. Ukoliko naše prijedloge amandmana razmotri i proslijedi parlamentu na usvajanje više neće biti prostora za zloupotrebu i nepoštovanje. Osim toga, za usvajenje amandmana nije potrebna promjena Ustava niti dvotrećinska većina”, navodi se u saopštenju CKM-a.

U toj NVO ranije su za nepoštovanje državnih simbola optužili predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića i bivšeg gradonačelnika Bijelog Polja Tarzana Miloševića zbog intoniranja skraćene verzije himne na proslavi dana opštine.

Bonus video: